Popolna izolacija hiše

Izolacija hiše je zelo delikatno opravilo, ki mora biti opravljeno v celoti. Hitro se lahko zgodi, da zaradi nepravilnosti nastanejo toplotni mostovi in druge pomanjkljivosti, ki močno pokvarijo učinkovitost celotne izolacije. Prav zato je pomembno, da se ureditvi izolacije pozorno posvetimo tudi pri elementih, ki morda ne pridejo toliko do izraza. Med drugim ne smemo pozabiti niti na temelje, še več pozornosti pa seveda zahtevajo drugi veliki in izpostavljeni elementi.

Izolacija podstrešja

Streha s podstrešnim prostorom predstavlja največjo grožnjo toplotnih izgub. Gre za veliko površino, ki je za nameček neposredno izpostavljena vplivom okolja, torej se bo hitro poznalo tudi uhajanje toplote. Morda izolacija podstrešja ne bo potrebna, če imamo dobro izolirane druge prostore, a vsekakor je treba to preveriti. Od podstrešja je odvisno, kaj bo treba postoriti in katera rešitev se bo izkazala za učinkovito. Vsekakor pa ne moremo kar sklepati, da bo podstrešje zadovoljivo opravljalo svojo vlogo, če ne poskrbimo za ustrezno izolacijo.

Izolacija podstrešja je nadvse pomembna predvsem v primeru, da se lotevamo izgradnje mansarde. Stanovanjski prostori morajo biti dobro izolirani, pod streho pa so izpostavljeni posebnim izzivom v tem oziru.

Izolacija temeljev

Če se od skrajnega vrha stavbe podamo do najnižje točke, odkrijemo še pomen izolacije temeljev. Tudi temelji so namreč močno izpostavljeni dejavnikom okolja, čeprav ti niso tako ekstremni. Pod zemljo so nihanja razmer nekoliko manj izrazita, a vseeno gre za neposreden stik z okoljem, kar pomeni, da mora biti izdelana dobra izolacija temeljev. Še posebej je ta pomembna za stavbe, ki želijo kar se da optimizirati učinkovitost in izkoristek ogrevanja, pri energijsko nevtralnih in pasivnih hišah na primer pridejo tudi malenkosti še kako do izraza. Izolacija temeljev je v takšnih primerih ključnega pomena, seveda pa prav vedno koristi pri zmanjševanju toplotnih izgub in s tem prinaša še mnoge druge prednosti.