Kako lahko pomaga učinkovita logistika?

Logistika je dokaj nova veda, ki se je razvila zaradi potreb, ki jih je z vprašanji transporta blaga družbi izpostavljala vedno hitreje razvijajoča se industrija. Če poenostavimo, je logistika organizacija prevoza blaga iz točke A v točko B. Artikel je potrebno čim hitreje in čim bolj finančno ugodno spraviti od prodajalca do kupca. Vendar pa je v realnosti gospodarskega vsakdana to veliko bolj zapleteno, kot se prebere v nekaj besedah na papirju.

Recimo, da prenavljate stanovanje in ste trenutno v fazi menjave notranjih vrat. Najprej ste začutili potrebo po menjavi vrat. Že od tu pa do odločitve, da se boste spustili v menjavo, neredko preteče kar nekaj časa. Vsak večer si vzamete čas, da si na internetnih straneh ogledate izbiro in počasi ožite krog artiklov, ki ustrezajo vašim potrebam in željam. Morda se odločite zapeljati v najbližji salon pohištva in si ogledati tamkajšnjo ponudbo. Ob naročanju vam zagotovijo, da bo rok dobave največ en mesec. Ob vsakodnevnih obveznostih niti ne registrirate, da je od naročila poteklo že več kot mesec dni. Pozanimate se, kaj se dogaja z vašimi vrati. Morda se v vas nehote nabira jeza na prodajalca, ki je naročilo sprejel. Niti pomislite ne, da on ni prav nič kriv za nastalo situacijo, ki je za vas prav gotovo mučna in neprijetna, saj zavira tudi ostala dela pri prenavljanju stanovanja. Pohištvenemu salonu mora nekdo od nekje dostaviti tista vaša naročena vrata, in če jih ne, so težave in z njimi slaba volja tu.

Vse to in še mnogo več zajema pojem logistika. Med študijem se bodoči strokovnjaki, ki jim je področje te vede v izziv, seznanijo s problemi, s katerimi se soočajo tako proizvajalci kot kupci in trgovci ter oblikami reševanja le teh v dobro vseh treh strani. Če vas zanima delo v tujini, dobro opremljeni s kvalitetnim znanjem lahko konkurirate tudi na mednarodnem trgu dela.