Ogrevanje glede na okoliščine

Pri izbiri ogrevalnega sistema se lahko hitro uštejemo s tem, da ne upoštevamo vseh okoliščin, predvsem razmer v prostoru, ki ga nameravamo ogrevati. Pogosto to niti ni posebna težava, saj so sodobni ogrevalni sistemi pripravljeni na razne izzive. So pa nekateri prostori precej specifični in lahko postavijo nekoliko večji izziv.

Dober primer je kopalnica, za katero imamo na voljo tudi posebej prilagojene ogrevalne sisteme – lahko na primer izberemo električni kopalniški radiator, ki je prilagojen prav uporabi v tem prostoru. Nekatere alternative, ki bi se v drugih prostorih sicer odlično obnesle, v kopalnici sploh ne pridejo v poštev. Mejni primer je električno talno ogrevanje, ki je lahko zelo uporabno tudi v kopalnici, lahko pa bo treba uporabo takšnega sistema v zahtevnem okolju kopalnice odsvetovati.

Največji izziv, ki ga postavlja kopalnica, je seveda vlaga. Pogosto gre celo za neposredno izpostavljenost tekoči vodi, ki za neprilagojena grelna telesa ne pomeni nič dobrega. Prav zato najboljšo izbiro pogosto predstavlja električni kopalniški radiator ali kak drug prilagojen grelni element – v tem primeru so grelna telesa zaščitena pred dejavniki, ki ogrožajo druge sisteme v zahtevnem okolju domače kopalnice. Električno talno ogrevanje je lahko pred vlago in vodo dobro zaščiteno s primerno pohodno površino prostora ter vmesnimi sloji, lahko pa zaradi pomanjkljivosti ali namenskih posebnosti tal v kopalnici ostaja izpostavljeno. Prav tako je veliko odvisno od tega, kakšno električno talno ogrevanje izberemo – nekateri sistemi se lahko namestijo varno pod površino in zaščitne sloje, drugi so nameščeni višje in bližje vplivom, ki lahko ogrozijo njihovo delovanje.

V vsakem primeru je pomembno to, da je ogrevanje prilagojeno prostoru, ki ga nameravamo ogrevati. Električni kopalniški radiator bo zavarovan pred visoko vlago v prostoru, prav tako pred vodo, ki lahko zaide v vsak kotiček kopalnice. Dodaten plus je še ta, da tak radiator pogosto služi tudi sušenju brisač ali odlaganju takšnih in drugačnih tekstilnih izdelkov.