Zahteve dela na področju poslovne informatike

Poslovna informatika ponuja obilo priložnosti za zaposlitev in kariero, a hkrati zahteva tudi veliko dela in določeno predznanje. Seveda se je treba dobro orientirati v okolju, v katerega se podajamo, pri poslovni informatiki ni nič drugače. Najbolje je, da se v iskanje svojih priložnosti podamo z zadostnim predznanjem, predvsem seveda z veščinami, ki so zahtevane za opravljanje dela, ki ga želimo.

Programski jeziki

Čeprav informatika ni nujno programiranje, pri razpravljanju o karieri računalničarja vsekakor pomislimo prav na to, s tem pa tudi na programske jezike, ki jih je dobro poznati. Največ priložnosti ponujajo vsestranski jeziki, po katerih je tudi največ povpraševanja. Omeniti gre recimo C sharp, ki je uporaben tako za razvoj namiznih kot spletnih aplikacij. C sharp je posebej zanimiv zato, ker je nepogrešljiv v okolju Windows, s tem pa prav za razvoj aplikacij za najbolj priljubljen operacijski sistem na osebnih računalnikih. Seveda pa C sharp ni edina opcija. Pri poslovni informatiki so dobrodošli tudi programski jeziki, ki omogočajo upravljanje podatkovnih zbirk, škoditi pa ne more še poznavanje jezikov za spletno programiranje.

Načela delovanja

Same tehnikalije morda niso najpomembnejši faktor za uspešno opravljanje dela na področju poslovne informatike. Treba je poznati tudi nekatera splošna načela, ki omogočajo optimalno uporabo veščin in znanj pri delu. Ta načela oriše ITIL, ki določa zaželene prakse pri delu na tem področju. ITIL ne cilja na določanje točnih postopkov in rešitev, temveč na oris splošnih pravil, ki se jih je treba držati pri delu na področju poslovne informatike. Vključuje recimo prenos abstraktnih rešitev in postopkov v prakso, standardizacijo terminologije, priporočila glede orodij in tehnologij … Vse to je dobro poznati, zato je smiselno ITIL spoznati še pred vstopom na trg oziroma začetkom kariere. Pridobiti je možno tudi certifikat, ki potrjuje usposobljenost na tem področju.