Razdalja pri prevozu ni vse

Za najbolj zahtevne veljajo prevozi na dolge relacije, predvsem seveda mednarodni prevozi, ki kaj lahko zajemajo relacije preko celega sveta. Vsekakor takšen transport postavlja mnoge ovire in prinaša tudi razmeroma visoke stroške, a to še ne pomeni, da bodo prevozi tovora na krajše razdalje avtomatično enostavni. Razdalja ni vse, lahko je celo zavajajoča, saj tudi krajši transporti pogosto pomenijo velik izziv in znatne stroške.

Za zahtevnejši tovor se običajno organizirajo izredni prevozi, ki že v izhodišču prinašajo nekatere komplikacije. Treba bo najti izvajalca oziroma prevoznika, pripraviti in predati tovor, seveda pa vseskozi skrbeti tudi za vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja. Odvisno, za kakšen tovor pravzaprav gre. V nekaterih primerih so prevozi tovora zahtevni že zaradi velikosti ali oblike tovora – razsuti tovor v večjih količinah na primer ne dopušča posebej elegantnih možnosti prevoza, enako velja za večje kose, ki jih ne moremo enostavno prepeljati z običajnimi prevoznimi sredstvi. Izredni prevozi naslavljajo ravno te zagate in večinoma težave lahko tudi rešijo. Na pomoč lahko priskočijo prevozi tovora s posebnimi vlaki ali večjimi tovornimi letali, po cestah pa zahtevnejše tovore vozijo prilagojeni tovornjaki, če je tak način prevoza sploh možen ali smiseln.

Jasno je torej, da bodo tudi prevozi tovora na kratke razdalje velik zalogaj. Še bolj očitno je to pri občutljivih ali nevarnih tovorih, ki zahtevajo posebno obravnavo. Tu pridejo v poštev le skrbno organizirani izredni prevozi, verjetno s prilagojenimi prevoznimi sredstvi. To pa pomeni, da se bo treba organizaciji takšnega prevoza pozorno posvetiti, pripraviti pa bo treba tudi zajeten kupček denarja za končno izvedbo. Ne glede na razdaljo verjetno ne bo šlo drugače, kot da delo zaupamo strokovnjakom, ki za svoje storitve seveda zaračunajo. Investicija pa se splača, saj lahko le tako zagotovimo varen prevoz tovora, verjetno pa profesionalne storitve zagotavljajo tudi učinkovito in hitro izvedbo.