Zdravstvene težave pri dolgotrajnem sedenju

Sodoben način življenja za mnoge pomeni, da morajo velik del dneva presedeti. Pri tem pride do določenih vplivov na zdravje, ki so v veliki meri negativni, pa tudi počutje ni ravno idealno, če moramo cel dan ždeti na stolu. Na dolgi rok se lahko pojavijo zdravstvene težave, tudi precej resne posledice!

Najprej se pojavlja bolečina v križu oziroma hrbtu ter napetost v vratu in ramah. Še posebej, če se uporabljajo neprimerni stoli, to so recimo barski stoli in drugi stoli brez učinkovitega naslona. Barski stoli niso primerni za dolgotrajno sedenje, a vseeno se hitro zgodi, da na njih obsedimo za več ur. Pri tem je hrbtenica dodatno obremenjena, zelo hitro pride tudi do akutnih bolečin in morebitnih poškodb. Seveda pa so te bolj značilne za dolgotrajno sedenje na delovnem mestu, tam se običajno uporablja stol za pisarno, ki je načeloma bolj prijazen do zdravja uporabnika, a vseeno ne more odpraviti vseh tveganj in naposled posledic dolgotrajnega sedenja.

Stol za pisarno naj bo prilagojen zahtevam, ki jih imamo pri dolgotrajnem sedenju. En aspekt tega je seveda udobje, torej da na njem lahko sploh sedimo toliko časa, ne da bi se morali neprestano presedati ali vstajati. Druga zahteva pa je ergonomsko oblikovano sedalo in naslonjalo. Zelo pomembno je, da stol za pisarno nudi hrbtenici ustrezno oporo, predvsem v spodnjem delu, kjer je najbolj obremenjena. Tudi nekateri barski stoli imajo majhen naslon za osnovno podporo, kar pa je le zasilna rešitev. Pisarniški stoli so načeloma bistveno večji in obremenitve lepo blažijo ter razporedijo po večjem delu telesa. Zelo dobrodošlo je tudi naslonjalo za glavo, ki razbremeni vrat.

Zdravstvene težave pri dolgotrajnem sedenju lahko omilimo tudi s primerno držo – stol sam po sebi ponuja le del rešitve, znati moramo pravilno sedeti. Poleg tega pride v poštev tudi redno razgibavanje, tudi med delom.