Manjši akumulatorji

V mnogih napravah se uporabljajo manjši akumulatorji, ki pa morajo vseeno ponujati nekatere zelo pomembne lastnosti. Pravzaprav so ravno v takšnih situacijah nekatere značilnosti še bistveno bolj pomembne – v avtomobilih in večjih vozilih je lahko akumulator večji in težji, medtem ko mora biti recimo akumulator za motor manjši in lažji, ne da bi morali pri tem žrtvovati kapaciteto, napetost ali zanesljivost delovanja.

Akumulator za motor je pri uporabi resda izpostavljen nekoliko manjšim obremenitvam, vsaj kar se tiče porabnikov – motor ima od večjih porabnikov le žaromete, druge elektronske komponente nimajo posebej visoke porabe ali večjih zahtev. To pomeni, da lahko uporabimo nekoliko manjši akumulator, tudi napetost je običajno nižja. Upoštevajmo pa, da mora biti motor lahek in okreten, poleg tega pa vozilo pri uporabi močno premetava, lahko se tudi prevrne – akumulator za motor mora biti pripravljen tudi na takšne pripetljaje, pomembno je, da se tekočina v akumulatorju ne razlije, seveda pa se sam akumulator ne sme poškodovati že pri manjših udarcih.

Tudi drugi manjši akumulatorji so pogosto izpostavljeni posebej zahtevnim okoliščinam. Mnoge uporabljamo kar na prostem, tak je recimo akumulator za električni pastir, ki mora biti dobro pripravljen na vse mogoče razmere. Električni pastir pri svojem delovanju ne potrebuje posebej visoke napetosti ali kapacitete, a vseeno mora biti akumulator zelo zanesljiv, saj že kratkočasen izpad lahko vodi v velike težave. Poleg tega običajno računamo na to, da bo električni pastir brez težav deloval dlje časa, ne da bi mu morali posvečati posebno pozornost. Pogosto izberemo akumulatorje z nekoliko višjo kapaciteto, ki jih pri delovanju pastirja sploh ne polnimo, lahko pa se odločimo tudi za majhne solarne komplete, ki zagotavljajo reden dovod dodatne električne energije za praktično neomejeno delovanje pastirja. Pomembno je predvsem to, da akumulator zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi in drugimi dejavniki okolja, običajno ima električni pastir že dobro prilagojeno ohišje za ta namen.