Zahtevni prevozi tovora po Sloveniji

Čeprav je tovorni transport po Sloveniji precej dobro urejen in praviloma ni težko spraviti tovora v katerikoli kotiček države, obstajajo posebni primeri, ki zahtevajo bistveno več pozornosti. To so izredni tovorni prevozi, pri katerih je treba najti alternativna prevozna sredstva in kombinirati različne domiselne logistične rešitve. V poštev pridejo zelo različne možnosti, ki jih lahko izkoristimo, predvsem pa je pomembno, da v končni fazi prevoz opravimo varno in zanesljivo, seveda štejejo tudi stroški.

Železniški prevozi

Zahtevni prevozi tovora po Sloveniji se pogosto opravljajo po železnici. Vlak je idealna izbira za prevoz razsutega tovora, prav tako za prevoz večjih količin tovora ali za težje izdelke, ki jih po cesti ne moremo enostavno prepeljati. Poleg tega omogočajo železniški prevozi precej enostavno organizacijo, tovorne vagone je možno pri Slovenskih železnicah naročiti kar preko spleta.

Seveda so železniški prevozi v Sloveniji omejeni z razpoložljivo infrastrukturo – z vlakom ne moremo doseči prav vsakega kotička države, tako da bo treba verjetno kombinirati različna prevozna sredstva.

Letalski prevozi

Se prevozi tovora po Sloveniji opravljajo tudi z letali? Možnost vsekakor obstaja, pride pa v poštev za precej omejen nabor situacij. Letala niso tako uporabna, se pa precej pogosto uporabljajo helikopterji, ki so zelo priročni za prevoz tovora na nedostopne lokacije. Pomislimo na primer na oskrbovanje gorskih koč in drugih postojank sredi nedostopne pokrajine. Prav tako omogočajo helikopterji dostavo tovora do lokacij, ki nimajo urejene cestne povezave. Poleg tega je možno na ta način prepeljati tudi težje tovore – tudi kakšna tona obremenitve je za helikopterje povsem obvladljiva.

Helikopterski prevozi tovora po Sloveniji so večinoma v ponudbi zasebnih izvajalcev, ki postavljajo svoje cene. V nekaterih primerih se takšen prevoz splača, seveda pa pogosto preprosto ni druge možnosti. Bo pa treba preveriti ponudbe in tudi dobro načrtovati prevoz, saj lahko na različne načine delo olajšamo in znižamo stroške.