Konstrukcija jeklenic

Jeklene vrvi za prenos bremen imajo zelo pomembno nalogo. Uporabljamo jih v različnih okoljih, v praktično vsakem primeru pa se nanje močno zanašamo, saj služijo dvigovanju, vleki ali varovanju težkih bremen. Pomembno je torej, da je takšna jeklenica povsem zanesljiva in učinkovita pri svojem delu – pogosto jim zaupamo tudi svoje življenje, tako da si kakšnih kompromisov preprosto ne moremo privoščiti.

Laiku je na prvi pogled vsaka zajla enaka, v nekaterih primerih pa so si izdelki med seboj tudi dejansko tako podobni, da se bodo razlike pokazale le pri podrobnejšem pregledu. Največje razlike so seveda v notranjosti, saj je konstrukcija jeklenic lahko zelo raznolika. Jeklene vrvi so sestavljene iz večjega števila jeklenih žic, ki so lahko povezane v več pramenov. Mnoge jeklenice so sicer enopramenske, kar je povsem zadostno za prenašanje zmernih obremenitev, pogosto pa bo treba nosilnost nadgraditi ali pa jeklenico iz drugih razlogov ojačati. Uporabimo lahko več pramenov, zajla ima lahko tudi 30 ali več pramenov, vsak izmed teh je seveda sestavljen iz večjega števila posameznih žic.

Jeklenica ima lahko tudi vlaknasto ali jekleno jedro, ki ponuja strukturo pramenom okoli jedra in dodaja svoj delež k lastnostim izdelka. Prav tako lahko na različne načine vrvi dopolnimo in izboljšamo mnoge lastnosti, ali pa dodamo zgolj zunanji ovoj, ki zaščiti tako jeklenico kot tovor, ki ga ta prenaša. Na pogled lahko takšne izdelke do neke mere enostavno ločimo, prav tako so seveda očitne razlike v debelini in lahko tudi v sami konstrukciji.

V nekaterih primerih jeklene vrvi na trgu ne bodo primerne za uporabo pri določeni nalogi. Predvsem v kombinaciji z razno mehanizacijo ali pri delu s kakšnimi specifičnimi tovori včasih potrebujemo posebej prilagojene izdelke – ena možnost je po meri izdelana zajla, saj konstrukcija jeklenic dopušča poljubno oblikovanje. S tem lahko dosežemo različne učinke in lastnosti končnega izdelka.