Vzdrževanje vrtnih traktorjev za domačo uporabo

Za mnoge lastnike večjih travnatih površin je vrtni traktor ena najboljših iznajdb, kar jih premore sodobni izbor vrtnarske opreme. Vrtni traktor namreč omogoča zelo udobno in hitro košnjo tudi večjih površin trave, pri katerih bi se z navadno vrtno kosilnico mučili precej dlje časa. Ker pa gre v tem primeru za nekoliko dražjo napravo, se je potrebno pozanimati o vzdrževanju le-te, tako da nam bo zdržala kar se da dolgo.

Najbolj pomembno je redno čiščenje vrtne kosilnice, tako da nam zasušeni travni odkos ne zablokira vitalnih delov naprave. Za čiščenje nožev in pladnja nad kosiščem je priporočljivo, da uporabljamo visokotlačni čistilnik, ki bo poskrbel za učinkovito odstranitev vse umazanije, hkrati pa bomo tako privarčevali precej vode. Zelo enostavno se da kosilnico očistiti tudi z navadnim priklopom vode z usmerjenim curkom, vendar je tako porabimo precej več, tak curek pa ima tudi manj moči in bolj zasušene umazanije ne more sprati dol s kosilnice.

Velika previdnost pa je potrebna pri čiščenju ostalih predelov vrtnega traktorja oziroma kosilnice. V navodilih za uporabo za vrtni traktor večkrat piše, naj se ta sploh nebi pral z vodo. V večini primerov je to preventivnega pomena, da s curkom vode ne oškropimo akumulatorja in električne napeljave. Visokotlačni čistilnik tu pride še bolj do izraza, saj majhna količina vode, ki jo ta uporabi, v primeru čiščenja nožev bistveno težje zaide med elektroniko in pogonske sklope vrtnega traktorja. Tudi pogonski mehanizem in mehanski deli volana ter sprednjih koles so pri nekaterih modelih vrtnih traktorjev bolj občutljivi na vodo, zato jih ne smemo pretirano močiti, če pa že, jih po tem, ko se osušijo, namažemo s protikorozivnim mazilom, kot je WD-40. Vsekakor je dejstvo, da če uporabljamo visokotlačni čistilnik, imamo precej manj možnosti okvare našega vrtnega traktorja oziroma bo ta trajal precej dlje.