Strešne kritine za stanovanjske hiše

Strehe so specifični del hiše, ki mu pri izgradnji posvečamo veliko pozornosti. Ravno streha je del hiše, ki je najbolj na udaru in nekako določa stopnjo zaščite. Pri dotrajanih hišah je streha prvi del, ki ga je treba obnoviti. Vsekakor je streha hiše zelo pomembna, ker hišo ščiti pred vlago, vročino in pospešenim staranjem. Zato je izbira strešne kritine in oken na hiši še kako pomembna.

Vrste strešnih kritin ločimo v prvi vrsti po materialu, iz katere je kritina narejena. Če izvzamemo lesene in slamnate kritine, ki se danes skoraj ne uporabljajo več, lahko strešne kritine razdelimo na tri skupine. 

Glinene kritine, ki jih dobimo v obliki posameznih strešnikov, se uporabljajo že od več tisoč let nazaj, saj so enostavne za izdelavo in polaganje. Danes so glinene kritine izdelane iz posebnih glinenih kompozitov, ki so zasnovani tako, da ponujajo zelo dolgo življenjsko dobo in jih sonce v kombinaciji z vlago ne more uničiti. Ker so glineni strešniki oblikovani tako, da se zlagajo eden v drugega, so lahko zloženi zelo kompaktno, hkrati pa je še bolj enostavno tudi njihovo polaganje. Pri glinenih strešnikih običajno pritrdimo le tiste, ki so na robovih, razen na bolj vetrovnih krajih. Tam je potrebno nekoliko več previdnosti, saj jih močan veter lahko odpihne. To je tudi njihova glavna slabost.

Za vetrovne pogoje sta bistveno bolj primerni drugi dve vrsti strešnih kritin. Tako kompozitna bitumenska kritina, kot tudi pločevinasta kritina, sta najbolj primerni za gorske predele in vetrovna področja. Poleg teh dveh poznamo še valovite kritine iz različnih materialov in bitumenske lepenke, ki so namenjene kritju bolj enostavnih objektov.

Aluminijasta okna so med okni kraljevski razred glede zaščite. Za razliko od plastičnih so aluminijasta okna  bolj vzdržljiva zlasti na mehanske obremenitve. Aluminijasta okna pa zaradi materiala ne ponujajo tako visoke izolativnosti.