Tehnike lepljenja lesa za pohištvene izdelke

Za veliko večino mizarjev je lepljen les cena, ki jo z veseljem plačajo za lepši videz svojih stvaritev. Mnogi mizarji površine iz lepljenega lesa delajo tudi kar sami, saj je to relativno enostaven postopek, če imamo le na voljo ustrezne pripomočke. Zelo pomembno je tudi močno poliuretanski lepilo, ki lesne dele drži skupaj tako močno, kot bi bili ti pribiti.

Izdelki, narejeni iz lepljenega lesa, so estetsko zelo dovršeni in prijetni za oko, ker lepljen les, cena katerega ni preveč visoka, posnema naraven videz lesa. Vsekakor pa lepljen les omogoča tudi lepljenje zloženk z namenom ustvariti umetelne vzorce, ki ne rabijo spominjati na naravno strukturo, temveč je njihov efekt v unikatnosti in barvnem prelivanju. Za lepljen les cena predstavlja v veliki meri delo, ki je bilo potrebno za njegovo izdelavo. Kosi iz lepljenega lesa morajo biti skrbno izbrani, kompaktni in ne smejo kazati nobenih razpok. 

Izdelava lepljenega lesa se vrši v posebnih prešah, s katerimi lahko tudi večje površine zloženih kosov lesa močno stisnemo skupaj in tako omogočimo, da se kar se da močno zlepijo med sabo. Pri tem ne smemo pozabiti, da je za lepljen les cena tudi pokazatelj kvalitete izdelave na vseh nivojih: od izbora lesa, njegovega razreza na dele ustrezne velikosti, kontrole kvalitete in izbora dovolj močnega lepila, ki bo lahko kljubovalo daljšemu časovnemu obdobju.

Za vsak lepljen les cena pomeni tudi vrsto lesa, ki je pri tem uporabljen. Navadne smreke prav gotovo ne moremo primerjati s hrastom ali bukvijo, ki sta veliko trša in bolj primerna za uporabo v pohištveni industriji. Lepljen les, cena katerega je višja od lesnih kompozitov, je danes zelo priljubljen in nadomešča ostale oblike lesa v pohištvu. Zlasti za domače mojstre pa je lepljen les ena od ključnih tehnik, s katero ustvarjajo.