Svet skladiščne mehanizacije za prelaganje palet in drugega tovora

Skladiščna mehanizacija obsega vse pripomočke, ki se jih nujno rabi v skladiščih, in to tako notranjih, kot tudi zunanjih. Na prostem sicer veljajo drugačni zakoni zlaganja, a le v primeru, da je na voljo dovolj prostora. Vsekakor ima tudi večina zunanjih površin le omejen prostor, ki se ga lahko porabi za zlaganje tovora. Prodaja viličarjev za zunanjo uporabo je precej specifična aktivnost, za katero je potrebno natančno znanje o načinih uporabe teh viličarjev. Za električne ali dizelske viličarje velja, da je prodaja viličarjev, ki so novi, relativno drag posel. Zato je zelo razširjena tudi prodaja viličarjev z obnovljenimi deli ali pa takih, ki so že bili rabljeni. 

Obnova viličarjev je donosen posel, ki pritegne veliko kupcev. Novi viličarji so zelo dragi in kljub veliki natančnosti zlaganja, ki jo ponujajo, v dosti primerih ne upravičijo gromozanskega vložka, ali pa se ta povrne šele v nekaj letih. Zaradi narave dela so viličarji narejeni zelo robustno, z jeklenimi okvirji, ki zdržijo več desetletij. Zato so viličarji zelo primerni za nadgradnjo ali pa obnovo, pri kateri se zamenja le kritične elemente. Pogonski sklopi in hidravlični sistem sta glavni mehanski del viličarja, zelo pomembne pa so tudi elektronske komande, ki olajšajo upravljanje z viličarjem. Hkrati lahko s pazljivo nastavljeno elektroniko učinkovito blažimo nihanja, ki nastanejo zaradi preveč sunkovitega odpiranja in zapiranja ventilov hidravličnega sistema. 

Za manjša skladišča, kjer ni nenehne potrebe po prekladanju palet na dolge razdalje, pa je prava izbira zlasti ročni paletni viličar. Z enostavnim mehanizmom za dvigovanje bremen lahko ročni paletni viličar predvsem cenovno konkurira navadnim električnim viličarjem, ki so po navadi standard za tovrstne operacije. Ima pa ročni paletni viličar eno pomanjkljivost, in sicer dejstvo, da se z njim ne da dvigniti bremen več kot nekaj 10 cm visoko.