Cena toplotne črpalke

Zanimivo je, da toplotne črpalke hkrati sodijo med najcenejše in najdražje ogrevalne sisteme. Najdražje so pri nakupu in vgradnji, saj namestitev takšne naprave zahteva znatno investicijo, so pa najugodnejše s tega vidika, da na dolgi rok ponujajo izjemne prihranke zaradi učinkovitosti svojega delovanja. Seveda pa se je v vsakem primeru smiselno vprašati, kakšen je pravzaprav za toplotne črpalke cenik in kaj cena vključuje.

Cenovno ugodne toplotne črpalke

Toplotna črpalka za ogrevanje je lahko v izhodišču dokaj ugodna, lahko pa tudi zelo draga. To je odvisno od izbrane izvedbe. Toplotne črpalke zrak voda so praviloma najcenejše, saj ne zahtevajo posebnih gradbenih posegov. Namesti se le zunanja enota, ki se poveže z notranjo enoto, drugi posegi niso potrebni. Ravno zato je za takšne toplotne črpalke cenik tudi najugodnejši. Kaj to pomeni v praksi? Za toplotno črpalko zrak voda bo treba odšteti le nekaj tisoč evrov, kar je vsekakor dobra cena glede na prihranke, ki jih takšna naprava ponuja.

Na voljo so različni modeli, ki imajo seveda različne cene. Poleg tega ni nujno, da je najboljša toplotna črpalka za ogrevanje prav izvedba zrak voda, pravzaprav je glavna prednost takšnega modela prav cena, medtem ko se z zmogljivostjo in učinkovitostjo bolj ponašajo alternative. Na dolgi rok so lahko cenovno bolj ugodne druge toplotne črpalke, cenik v izhodišču ni nujno relevantno merilo za primerjavo.

Dolgoročni stroški

Prednost toplotnih črpalk nasploh je gotovo v tem, da na dolgi rok z njimi ni veliko dela in stroškov. Seveda bo treba poskrbeti za primerno vzdrževanje in servis opreme, ne bo pa treba plačevati goriva oziroma energije. Minimalni stroški bodo nastali zaradi električne energije, ki poganja črpalko, v nekaterih primerih pa toplotna črpalka za ogrevanje potrebuje tudi nekaj pomoči – dogrevanje bo potrebno v mrzlih zimskih dneh, če ne uporabimo zmogljive črpalke in nimamo ugodnih pogojev.