Izolacija za popolno udobje v stanovanju

V stanovanjskih prostorih gotovo želimo uživati v udobju, ki ga zagotavlja prijetno toplo bivalno okolje. V poletnem času želimo temperature sicer nekoliko spustiti, a dobra toplotna izolacija ima tudi pri tem pomembno vlogo. Lotimo se torej izolacije prostorov, ki so najbolj ključni za zagotavljanje prijetnega bivanja, s tem pa vplivamo še na učinkovitost ogrevanja in izkoristek investicije, ki jo namenimo za energente, ki se za to uporabljajo.

Pri notranji izolaciji upoštevamo različne elemente stanovanja. Ena možnost je toplotna izolacija poda, ki je še posebej pomembna za stanovanja z več nadstropji, izgube pa seveda lahko predstavlja tudi pritličje. Pozorni moramo biti le v primeru, da za ogrevanje uporabljamo talno gretje – v tem primeru mora biti toplotna izolacija poda izdelana v skladu s konstrukcijo grelnih teles, predvsem pa je treba zagotoviti, da se zaradi delovanja ogrevanja ne ogreva podlaga, temveč se vsa energija usmeri v pohodno površino in naprej v prostor. Toplotna izolacija poda je ključni opravek tudi pri izolaciji mansarde oziroma podstrešja ter drugih prostorov, ki predstavljajo veliko tveganje za toplotne izgube. 

Še veliko večji vpliv na učinkovitost izolacije pa imamo z izolacijo sten. Če govorimo o stanovanjskih prostorih, pride najprej na misel notranja izolacija stene, saj ravno na ta način dosežemo kar najboljši učinek. Notranja izolacija stene je odlična izbira za tiste, ki želijo imeti popoln nadzor nad temperaturo svojega stanovanja, seveda pa je dobro takšno izolacijo kombinirati tudi s kakovostno zunanjo izolacijo. Pogosto je notranja izolacija stene rešitev v sili, recimo pri izolaciji končanih prostorov ali pa v primeru, da v fasado ne smemo ali ne moremo posegati. Pri notranji izolaciji bo treba sicer žrtvovati nekaj prostora, a delo lahko opravimo hitro in brez večjih težav, tudi brez večjih stroškov – notranja izolacija stene se lahko opravi kar suhomontažno, kar je dobra opcija tudi v končanih prostorih.