Optimalen izkoristek naravne svetlobe

Naravna svetloba je izjemno koristna za osvetljevanje stanovanjskih in drugih prostorov, a le, če jo znamo primerno izkoristiti. Ker so objekti večinoma izdelani ravno s tem namenom, da notranjost ščitijo pred raznimi dejavniki okolja, je tudi prehod naravne svetlobe večinoma precej omejen. Na voljo imamo sicer okna in zastekljena vrata, a to pogosto ni dovolj, še posebej v primeru, da imamo opravka z večjimi stavbami, v katerih mnogi prostori sploh nimajo zunanje stene. V tem primeru imamo nekaj različnih rešitev, najbolje je, da izkoristimo površino, ki jo soncu nastavlja streha.

Prozorna streha

Na nekaterih objektih pride v poštev tudi povsem prozorna streha. To omogočajo polikarbonat plošče, predvsem pri kakšnih enostavnih objektih, kot so garaže in terase. Na stanovanjskih stavbah seveda ne moremo pričakovati prozornih streh, a v mnogih primerih pridejo polikarbonat plošče še kako prav za tak namen. Takšna kritina zelo dobro prepušča naravno svetlobo, zato se pogosto uporablja za izdelavo raznih objektov, ki jih želimo učinkovito osvetliti brez potrebe po umetni svetlobi. Polikarbonat plošče omogočajo učinkovito naravno svetlobo tudi v kakšnih večjih objektih, na primer vikendih in kočah. 

Svetlobniki

Drugo rešitev, ki je veliko bolj primerna za stanovanjske stavbe, gospodarska poslopja in druge večje zgradbe, pa predstavljajo svetlobniki. Posebej priljubljena opcija je svetlobni trak, ki omogoča poljubno načrtovanje naravne osvetlitve zaprtih prostorov. Ker je lahko svetlobni trak poljubno dolg in oblikovan, je možno na ta način zelo dobro osvetliti zaprte prostore, tudi če so ti večjih dimenzij. Ravno zato se svetlobni trak pogosto uporablja za osvetlitev različnih vrst prostorov, ne le za dolge hodnike, za katere je ta rešitev idealna. Poleg trakov poznamo tudi svetlobne kupole in nekatere inovativne rešitve, s katerimi je možno doseči zelo posrečene učinke. Pomembno je predvsem to, da najdemo pravo rešitev za vsak primer posebej, saj je treba naravno osvetlitev premišljeno načrtovati.