Cev za dimnik je izdelana iz različnih materialov

Cev za dimnik je sestavni del dimnika, ki poteka od njegovega kurišča, pa vse do kape dimnika. Njen glavni namen je odvajanje dima in plinov, zato je pomembno, da je kakovostno izdelan in tudi strokovno nameščena. Na ta način lahko bistveno pripomoremo k večji učinkovitosti peči in manjšim toplotnim izgubam. Ker je cev za dimnik izpostavljena visokim temperaturam, mora biti zato izdelana iz ustreznih materialov.

Najpogostejša izvedba je keramična cev za dimnik, ki je tudi izjemno kakovostna. Namenjena je tako novogradnjam kot tudi sanacijam dimnikov, saj jo lahko zelo enostavno vstavimo v obstoječe in dotrajane dimnike. Za keramične cevi za dimnik je značilno, da so tudi plinotesne in zelo lahke, njihova površina pa je gladka in neporozna. Cev za dimnik pa je lahko izdelana tudi iz nerjavečega jekla oziroma inox materiala, ki je prav tako kakovostne in odporen na zahtevne pogoje v dimniku.

Šamotna plošča je izdelan iz posebne gline in različnih primesi

Različni šamotni izdelki so danes zelo iskani, saj se najpogosteje uporabljajo za izdelavo kaminov in dimnikov. V dimnikih se srečamo s šamotnimi tuljavami, medtem ko so šamotne opeke in plošče namenjene pozidavi kurišča številnih zidanih kaminov. Šamotna plošča kot tudi vsi ostali šamotni izdelki imajo eno skupno lastnost, in sicer, da so ognjevarni. Izdelani so iz mešanice posebne gline in primesi, od česar je odvisna tudi njihova kvaliteta.

Šamotna plošča dobi svojo obliko s pomočjo vlečenja in stiskanja, zato je na voljo v različnih dimenzijah in oblikah. Ne glede na to, pa so šamotne plošče zelo enostavne za montažo. S pomočjo šamotnega lepila z njimi lahko obzidamo kurišča kaminov različnih oblik in dimenzij. Šamotna plošča pa se vse pogosteje uporablja tudi v kulinariki. Če jo postavite v peč in jo segrejete z obeh strani, dobite pravo krušno peč v malem.