Skrb za čiste zobe

Le čisti zobje so lahko zdravi, zato se splača v ustno higieno vložiti dovolj časa in truda. To pomeni, da moramo zobe redno ščetkati dvakrat na dan in jih tudi temeljito nitkati, piko na i pa doda še redno obiskovanje zobozdravnika. S tem poskrbimo za učinkovito naravno čiščenje zobnega kamna, pri katerem se najbolje izkaže prav takšna preventiva. Ker lahko za dober rezultat veliko naredimo kar sami, obisk zobozdravnika verjetno sploh ne bo potreben, seveda pa so redni pregledi ključni za splošno vzdrževanje zdravja zobovja.

Čisti zobje preprečijo številne težave, vseh pa vseeno ne morejo. Nekateri dejavniki so namreč tudi dedni ali pa nam jo zagodejo kakšni drugi nepredvidljivi faktorji. Naravno čiščenje zobnega kamna je torej dobra preventiva, a še ne pomeni, da ne bo potrebno vsaj občasno zdravljenje ali celo puljenje zoba. Zato je dobro, da redno spremljamo stanje celotnega zobovja – večino težav je možno hitro odkriti, prav v zgodnji fazi pa tudi najbolj uspešno zdraviti, tako da puljenje zoba ne bo potrebno. Prvi znaki so predvsem občutljivost zob ter pojav krvi pri nitkanju, pogosto prihaja tudi do občutljivosti in vnetja dlesni.

Dobro ustno higieno nadgradimo z nekaterimi preventivnimi zobozdravniškimi storitvami. Naravno čiščenje zobnega kamna je možno opraviti tudi v zobozdravniški ordinaciji, kjer si lahko od profesionalnih storitev obetamo še boljšega učinka. Skrb za ustno higieno je pri izkušenih zobozdravnikih zelo celovita in lahko zagotovi odličen temelj za enostavno vzdrževanje optimalnega stanja zobovja. Tako ne bo potrebno puljenje zoba ali kakšen podoben skrajni ukrep, že redni pregledi bodo povsem dovolj, da lahko na večje težave z zobmi kar pozabimo.

Ne smemo pa pozabiti na to, da za čiste zobe ne skrbimo le s ščetkanjem in obiski pri zobozdravniku. Med dejavniki, ki močno vplivajo na zobovje, gre izpostaviti predvsem prehrano in nekatere nezdrave navade, recimo kajenje.