Uporaba defibrilatorja

Da bi lahko v primeru nenadnega srčnega zastoja kar najbolj uspešno pomagali, moramo znati uporabljati opremo, ki služi temu namenu. To je seveda defibrilator AED, ki ga lahko najdemo na različnih javnih mestih. Razpoložljivost defibrilatorjev je vsekakor dobrodošla, sploh glede na to, da cena defibrilatorja ni nujno zelo ugodna. A poleg razpoložljivosti naprave na uspešnost uporabe vpliva tudi to, ali znamo v primeru srčnega zastoja pravilno postopati.

Najprej bo treba srčni zastoj sploh prepoznati. Na srečo nam zadostujejo nekateri simptomi, ki očitno kažejo na nujno pomoč. Oseba s srčnim zastojem postane že v nekaj sekundah neodzivna in ne diha ali pa diha zelo plitvo. Pred tem se pojavijo nekateri manj opazni simptomi, recimo bolečine v prsih, omotica, težave z dihanjem in občutna utrujenost. Ukrepati je treba čim prej, saj imamo le nekaj minut časa. V tem primeru je seveda zelo dobrodošlo, da znamo defibrilator uporabljati. V nekaterih ponudbah cena defibrilatorja vključuje tudi tečaj oziroma usposabljanje za uporabo, ali pa se za tak program kupec odloči posebej. Takšno priložnost je pametno izkoristiti, tudi zato, da se znamo v ključnih trenutkih umiriti in trezno razmisliti, katera rešitev sploh pride v poštev. Ker ni nujno, da cena defibrilatorja pokriva tudi usposabljanje ali pa takšnega programa preprosto ne najdemo, se lahko kar sami poučimo o tem, kako naprava deluje in kako jo uporabljamo.

Defibrilator AED v veliki meri deluje samodejno. Največja odgovornost uporabnika je torej ta, da prepozna simptome srčnega zastoja in hitro poišče najbližji defibrilator. Naprava nato sama podaja točna navodila, pričakujemo lahko tudi glasovna navodila v slovenščini. Tako ni veliko možnosti, da bi storili kakšno napako. Defibrilator AED bo uspel tudi sam prepoznati simptome srčnega zastoja, tako da ni možnosti, da bi električni šok sprožili po pomoti ali po nepotrebnem. Naprava sama vodi cel postopek, le dovolj zbrani moramo biti, da navodila upoštevamo.