Kaj sodi v solarni komplet?

Postavitev domače sončne elektrarne je lahko povsem enostavna, saj imamo na voljo komplete, ki že prinašajo prav vse nujne elemente takšnega sistema. Seveda bo nekaj dela z namestitvijo in nastavitvijo vseh delov, pravzaprav že z načrtovanjem. A v končni fazi je pomembno predvsem to, da imamo na razpolago vse potrebne naprave in dele. Kaj mora biti v kompletu vključeno in česa ne moremo pričakovati? Ponudbe se med seboj lahko zelo razlikujejo, lahko pa običajno računamo na to, da bomo prejeli zadosten komplet za vzpostavitev delujoče sončne elektrarne.

Pomembno je, da solarni komplet vključuje dobro usklajene komponente. V poštev pride le namenska oprema, avtomobilski akumulator recimo ni dober nadomestek namenskemu cikličnemu akumulatorju, prav tako moramo biti pozorni na povezave med posameznimi deli. Akumulator mora odgovarjati tako sončnim celicam, ki zagotavljajo polnjenje, kot porabnikom, ki ga bodo praznili. Ravno zato avtomobilski akumulator ne pride v poštev – ni namreč namenjen takšnemu režimu uporabe, tako da bi pri stalnem praznjenju elektrode hitro korodirale, akumulator pa ne bi bil več uporaben. Zato avtomobilski akumulator nadomestimo s cikličnim, ki lahko prenaša takšne obremenitve.

Poleg akumulatorja seveda ne smemo pozabiti na same sončne celice, ki jih gotovo vključuje prav vsak solarni komplet. Običajno lahko takoj razberemo njihovo zmogljivost in druge lastnosti, na podlagi teh podatkov so izbrane tudi druge komponente sistema. Sončne celice in akumulator povezuje regulator polnjenja, ki skrbi za dobro delovanje sistema pri polnjenju. Za praznjenje oziroma delovanje pri uporabi porabnikov pa skrbi razsmernik, ki je običajno prav tako že vključen v komplet.

Noben solarni komplet ni popoln brez ustreznih kablov in drugih napeljav, nekateri kompleti pa so še nekoliko bolj radodarni in lahko vključujejo kak dobrodošel dodatek. Pomembno pa je predvsem to, da ne manjka nobena izmed omenjenih ključnih naprav, saj brez teh solarni sistem gotovo ne bo deloval.