Plazma rezalnik omogoča odlične reze

Plazma rezalnik omogoča tehniko rezanja pločevine s pomočjo plazme. Pri rezanju se tako vključi kombinirano delovanje plina, ki prihaja skozi šobo z veliko hitrostjo in električnega loka, ki nastane med elektrodo in površino, ki jo je treba rezati, ki plin pretvori v plazmo .

Plazma rezalnik se običajno uporablja na jeklenih površinah ter na ostalih materialih. Obstajajo tudi različni rezalniki na plazmo, ki jih uporabljajo pri točno določenih kovinah. 

Plazma rezalnik torej deluje tako, da se sproži ionizacija argona, dušika in vodika. Ti trije elementi se segrejejo na zelo visoko temperaturo, ki omogoča rezanje trdnih kovin. Obstajata dve tehniki rezanja s plazmo. Ena se uporablja pri lažjih kovinah, druga pa takrat, ko želimo rezati težke in robustne kovinske materiale. 

MIG varjenje se je razvilo po drugi svetovni vojni

MIG varjenje je postopek, ki se je razvil po drugi svetovni vojni. Omenjeni postopek z leti pridobiva vedno bolj na veljavi in postaja vedno bolj priljubljeno. Eden glavnih razlogov, ki je omogočil razvoj MIG varjenja je bilo znižanje stroškov elektronskih izdelkov, za katere so bili po dostopnih stroških razviti polavtomatski varilni aparati tudi za mala in srednje velika podjetja. 

MIG varjenje je neprekinjeni žični postopek, pri kateremu je zaščita varilnega bazena zagotovljena s pokrivnim plinom, ki teče iz gorilnika na kos, ki ga želimo variti. Dejstvo, da gre za neprekinjen žični postopek, zagotavlja visoko produktivnost samega postopka, hkrati pa mu prisotnost plina omogoča delovanje brez žlindre. Vedeti moramo, da obe značilnosti povečujeta stroškovno učinkovitost postopka v primerjavi z elektrodnim varjenjem. 

MIG varjenje potrebuje varilno postajo, ki je sestavljena iz naslednjih komponent. Sestavni deli so naslednji: gorilnih z dvojno funkcijo za udarjanje loka med žico in kosom ter za zaščitni plin, ki ga pripelje v varilni bazen. Nato je tu še generator električnega toka, napajalni in krmilni mehanizem žice in žični kolut.