Prezračevanje hiše je nujno potrebno za kakovostno bivanje

Prezračevanje hiše in drugih objektov je nujno opravilo. Vsak med nami pa ima zagotovo svoj način prezračevanja, ki pa ni nujno dober. Takšno opravilo pa je postalo še toliko nujnejše, ker še nikoli toliko časa nismo preživeli v zaprtih prostorih, kot zadnjih nekaj let.

Če prezračevanje hiše oziroma prostorov na sploh ni ustrezno, se lahko pojavijo številne težave, na primer utrujenost, veliko slabša koncentracija, glavoboli, problemi s spanjem, alergije, nastajanje vlage ter plesni.

Pravila pri prezračevanju prostorov

Okna je treba odpreti na stežaj. Če prostor zračimo z nagibom okna, obenem hladimo konstrukcijo objekta ter pospešujemo kondenzacijo vlage na stenah. Priporočeno je, da se morajo prostori zračiti od dvakrat do osemkrat dnevno, vsaj za nekaj minut.

Dolgotrajno zračenje praviloma prinaša toplotne izgube. Kjer se zadržujete daljši čas, v prostoru zapirajte okna. Ne nazadnje pa si zapomnite, da naravno prezračevanje hiše še zdaleč ni dovolj. Odpiranje oken je preteklost – kakovostne prezračevalne naprave so prihodnost.

Kaj je rekuperator zraka

Rekuperator zraka je prezračevalna enota z rekuperacijo toplote. To je posebna električna naprava, ki vam zagotavlja izmenjavo zraka v stavbi z izpihom rabljenega zraka ter vpihom svežega, filtriranega.

Značilnost rekuperatorja zraka je pridobivanje toplote iz izpihanega zraka ter prenos tega v vpihani zrak. Posledično je med izmenjavo zraka toplotna izguba iz stavbe relativno majhna.

Delovanje rekuperatorja zraka

Rekuperator zraka vključuje izmenjevalec toplote, ki ima lahko rečemo kar srce tovrstne naprave. Prav od njegove učinkovitosti je v največji meri odvisna učinkovitost rekuperacije toplote celotne naprave in celotnega sistema rekuperacije.

Izjemno pomembno vlogo ima konstrukcija toplotnega izmenjevalca – vrsta, oblika, material in ne nazadnje tudi način ter natančnost izvedbe.

Osnovno merilo, da izberemo kar se da kakovosten rekuperator zraka, je prav njegova učinkovitost. Ta se praviloma odraža v sami velikosti naprave. Določimo ga tako, da izračunamo dovod in iztok zraka, ki ga želimo doseči.