Spodbujanje otroške domišljije

Začetek februarja je v družinah, ki imajo veliko majhnih otrok, običajno zaznamovan s pripravami na največji otroški praznik. Praznik, ko otroška igra postane najbolj živa, dan, ko otroci lahko postanejo tisto, kar si sicer lahko le predstavljajo v domišljiji. Ko si otrok nadene pustni kostum, se lahko vživi v svet svojih najljubših risanih ali literarnih junakov, kar mu odpre dostop do dela domišljije, ki bi ga sicer le stežka dosegel. 

Pust je odlična priložnost, da otroci izrazijo svojo domišljijo na način, ki sicer zlahka ostane prezrt. Če opazujemo otroške pustne kostume, lahko v njih razberemo tudi marsikateri košček njihove identitete, ki bi jo na drug način težko izrazili. Sploh takrat, ko damo otroku možnost, da se obleče v karkoli si želi, nam bo mlada domišljija postregla z zelo zanimivim prikazom otrokovih misli, ki zadevajo njegovo najbolj intimno identiteto.

Raznolike pustne lasulje za vsako malo glavico 

Otroci s tem, ko se odanejo v pustna oblačila in pustne lasulje, vadijo tudi sočutje, saj se na tak način zelo lahko vživijo v kožo drugega. Tistim, ki imajo sicer probleme s socializacijo, lahko tako igranje vlog pomaga, da lažje razbijejo težko ločljiv zid svetom, ki ga dojemajo sami, in skupnimi svetom vseh ostalih otrok. 

Pustni kostumi so za otroke seveda tudi izvrstna priložnost za vajo v kreativnih veščinah, zato je zelo dobro, da otroke spodbudimo, da si sami izdelajo svoj pustni kostum. Nekoliko težje bi bilo, da bi si poskušali sami izdelati pustno lasuljo, vendar so na srečo te pred pustom običajno lahko dostopne. 

V letošnjem letu, ko bo dostop do trgovin še vedno omejen, imamo priložnost pustne lasulje kupiti v spletni trgovini, ki bo s pustnimi lasuljami običajno še bolje založena, kot so bile trgovine v predkoronskih časih. Pustni kostum je za vašega otroka veliko bolj pomemben, kot si mislite, zato si velja ustvariti dober načrt že dovolj zgodaj.