Organizirano shranjevanje delavniškega materiala

V delavnici imamo opravka z različnimi orodji, pripomočki in materiali. Kar nekaj je tudi drobnega materiala, ki lahko hitro zaide v kakšne nedostopne kotičke, tako se tudi izgubi ali pa nam povzroča težave tam, kjer takšnih vsiljivcev ne želimo videvati. To pomeni, da moramo delavnico vzdrževati kar se da organizirano, da pridemo lahko do tistih materialov, ki jih potrebujemo, ko jih potrebujemo. Delo bo veliko lažje in bolj prijetno, okolje pa bolj urejeno.

Seveda potrebujemo za organizirano shranjevanje delavniškega materiala kar nekaj opreme, ki skrbi za to. Najbolj pomembne so odlagalne površine in pripomočki za shranjevanje, v poštev pa pridejo tudi večji kosi, recimo omare in skladiščni regali. A v končni fazi so najbolj neposredno uporabni kakšni zabojčki, škatlice in podobno, za orodje pa običajno uporabljamo prilagojene omare ali pa obešala.

Vsestranska oprema za shranjevanje drobnega materiala

Izjemno uporabna je oprema, ki jo uporabljamo za drobni material. Predvsem se uporabljajo plastični zaboji, ki se izkažejo za nadvse vsestranske v praktično vsaki delavnici. Ti zaboji so zelo uporabni za shranjevanje materiala, ki se sicer hitro izgubi. Idealni so recimo plastični zaboji za žeblje, vijake, matice, svedre in podobne izdelke.

Na voljo so tudi večji plastični zaboji, ki jih uporabljamo za trajno shranjevanje kakšnih večjih pripomočkov ali naprav. Tako lahko najbolje izkoristimo prostor, ki ga ponujajo skladiščni regali, obenem pa ohranjamo okolje zelo urejeno in funkcionalno. Vedno bomo vedeli, kje imamo ključne pripomočke in materiale, skladiščni regali pa bodo tudi na pogled izgledali urejeni. Barviti plastični zaboji poenostavijo shranjevanje in razporejanje ključne opreme, s tem bo delo veliko lažje in bolj učinkovito, zahtevna opravila pa bomo hitro in varno opravili. 

Že z majhnimi prilagoditvami svojega delovnega okolja lahko naredimo veliko razliko. To je še posebej očitno v delavnicah, kjer za urejenost prej nismo dobro skrbeli.