Sodobne lesene konstrukcije

Les predstavlja enega najbolj osnovnih obnovljivih materialov, ki so primerni za gradnjo. Velika množina gozdov v zmernih podnebnih pasovih omogoča izrabo lesa v velikih količinah. Že v preteklosti so se ljudje hitro naučili obdelovati lesene kose, kar jim je omogočilo izgradnjo prvih bivališč in lesenih orodij. Les je tudi zelo primeren kot kurilni material, ki daje toploto za ogrevanje in proizvodnjo drugih materialov, kot so na primer kovine. Zato je les že dolgo material številka 1 tako za izdelavo orodij in manjših izdelkov, kot tudi za postavljanje večjih lesenih konstrukcij.

Lesene konstrukcije veljajo za enega najstarejših načinov gradnje nasploh. Les ima namreč cel kup lastnosti, ki ga delajo privlačnega za gradnjo bivališč. Najbolj pomembna je seveda njegova strukturna jakost, ki izhaja iz tega, da je les kompozitni material. To pomeni, da ga sestavljajo tako vlakna iz celuloze, ki skrbijo za natezno in strukturno jakost, kot tudi lignin, minerali in druga polnila, ki mu dajejo trdno obliko in se upirajo pritiskajočim silam. Kompozitna sestava pomeni tudi to, da je les precej prožen do neke mere, kar še dodatno izboljša lastnosti lesene konstrukcije. Sile narave namreč vseskozi delujejo na zgrajene stavbe in prevelika togost lahko negativno vpliva na njih.

Enostavne lesene konstrukcije

Seveda pa je zelo pomembna tudi teža lesa. Ta se sicer bistveno razlikuje po vrstah lesa, vseeno pa je, splošno gledano, precej nizka in pripomore h večji nosilnosti in trdnosti stavb, zgrajenih iz lesa. Leseni nadstreški, ki predstavljajo tipično leseno konstrukcijo manjše velikosti, so tako lahko precej lahki, kar bistveno pohitri postavitev objekta, hkrati pa zagotavlja večjo varnost v primeru nezgod. Dobro narejeni leseni nadstreški se praktično ne morejo podreti. Pri vsem tem pa je še dodatna prednost dejstvo, da potrebujejo leseni nadstreški le malo temeljev za primerno učvrstitev na tla.