Sistem vozniškega izpita kategorije B

Vozniški izpit B kategorije predstavlja vstopnico za vse voznike avtomobila. Vsekakor je to najbolj pogost izpit za upravljanje vozila, saj so avtomobili glavni način za prevoz ljudi. Vozniški izpit za avto sestavlja več delov.

Na začetku se morajo bodoči vozniki prijaviti na tečaj cestno prometnih predpisov in prve pomoči. Za lažjo izvedbo sta tečaja po navadi organizirana skupaj oziroma en za drugim v krajšem časovnem intervalu. Zelo pogosto se ju organizira kar v srednji šoli, kar je za nemoteno delo dijakov velika prednost. Šele po opravljenem izpitu CPP in prvi pomoči smejo kandidati za izpit B kategorije prvič zapeljati na cesto. 

Sledi praktični del – vožnja avtomobila po cesti. Bodoči vozniki v tem delu pridobijo večino uporabnega znanja in motoričnih spretnosti za vožnjo po cestah in ulicah mest. Ko dosežejo dovolj znanja, se lahko prijavijo na glavno vožnjo, ki predstavlja zaključek vozniškega izpita. 

Obveznosti po opravljenem vozniškem izpitu

Opravljena glavna vožnja pomeni končan vozniški izpit, a le za dve leti. Po opravljenem izpitu namreč kandidat pridobi naziv voznik začetnik, s čimer sicer lahko vozi, a z določenimi omejitvami. Voznik začetnik ne sme v nobenem primeru piti alkohola pred vožnjo, saj mu ob kontroli v primeru pozitivnega testa takoj odvzamejo vozniško dovoljenje, tudi, če ni povzročil nesreče. Nekatere omejitve, ki jih ima voznik začetnik, pa se kažejo predvsem pri zavarovalnicah, ki imajo na voznike začetnike dodatne premije za zavarovanje.

Po preteku dveh let mora voznik začetnik opraviti še tečaj varne vožnje. To je enodnevna delavnica za manjšo skupino voznikov, ki je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela in kjer se vozniki naučijo dodatnih spretnosti. Tečaj varne vožnje je namenjen voznikom, ki so že osvojili večino motoričnih spretnosti in jim vožnja ne predstavlja več miselnega napora. Zato je pomembno, da vozniki po opravljenem izpitu čim več vozijo in na tečaj varne vožnje pridejo s svojim avtomobilom.