Živa meja je zgrajena iz živih rastlin

Ključna značilnost žive meje je ta, da je zgrajena iz živih rastlin. Sicer pa živa meja opravlja podobno funkcijo kot meje, ki so izdelane iz neživih materialov. Pomembnejše naloge žive meje so na primer razmejevanje površine, zaščita pred človeškimi in živalskimi vsiljivci, zmanjšuje hrup in prah.

Kakšna živa meja je najprimernejša za posameznike, je v resnici precej zahtevno vprašanje. Najprej je potrebno vedeti, s kakšnim namenom se bo živa meja vključila v določen prostor, koliko prostora se ji bo odmerilo, kakšna podlaga je na razpolago, katere rastline se bo uporabilo za to in ne nazadnje, kako se jo bo vzdrževalo.

Živa meja torej opravlja več funkcij. Učinkovito zastira poglede ljudi na naš vrt in na okolico doma, daje privlačen izgled, zaščito pred vetrom, dobro zavetje pticam. Poznamo tudi prostorastoče žive meje, ki za obstoj potrebujejo veliko več prostora. Takšna živa meja se ne striže, temveč se redči in pomlajuje.

Ciprese Smaragd so preverjeno najboljša izbira za žive meje

Morda že kar nekaj let sanjate o tem, kako bi v bližini svojega doma zasadili živo mejo. Z njo bi pridobili kar nekaj prednosti. A še preden se lotite tovrstnega projekta, premislite, katero drevesno vrsto boste izbrali za živo mejo. Odlična izbira so na primer ciprese Smaragd.

Dobri poznavalci rastlin za žive meje vedo, da so ciprese Smaragd najboljša in najbolj funkcionalna izbira med vsemi vrstami cipres.

Če pa vam ciprese na sploh niso najbolj ljuba drevesa, si lahko za živo mejo izberete kakšno drugo vrsto drevesa. Odlično se obnese tudi posebna vrsta tise. Pri nas je takšno drevo še nekoliko zapostavljeno, saj se namreč ne zavedamo v dovolj veliki meri, kako praktično in nezahtevno je drevo tise.

Sicer pa je najbolje, da obiščete dobro založeno drevesnico, kjer vas poleg cipres in tis čakajo še druge rastline, ki so najbolj dobrodošle za živo mejo.