Kompaktni gaming računalniki

Če pomislimo na igričarski računalnik, kompaktne dimenzije verjetno niso prva asociacija. Pravzaprav so naprave, namenjene poganjanju sodobnih video iger, praviloma precej velike in okorne, saj morajo ponuditi dovolj prostora za zmogljive komponente in morebitne nadgradnje. A tudi po kompaktnih igričarskih računalnikih je dovolj povpraševanja, veliko pozornosti so nenazadnje deležni tudi gaming prenosniki. Vsekakor je uživanje v računalniških igrah možno tudi na napravah s kompaktnejšimi dimenzijami.

ITX računalniki

Pri namiznih računalnikih nam privlačno opcijo ponujajo ohišja standarda ITX, če se hkrati opremimo še s komponentami te velikosti. Seveda bo treba skleniti nekaj kompromisov, saj v kompaktno ohišje ne moremo vgraditi kar vsake komponente, predvsem ne velikih grafičnih kartic. A kompaktni gaming računalniki so lahko presenetljivo zmogljivi – na voljo so namreč posebne ITX različice zmogljivih grafičnih kartic, procesorji pa tako ali tako ne zasedejo veliko prostora. Če k temu dodamo še M.2 SSD pogon in delovni pomnilnik visoke kapacitete, lahko v majhno ohišje stlačimo impresivno konfiguracijo. Seveda pa potrebujejo takšni gaming računalniki ustrezno hlajenje, na katerega ne smemo pozabiti.

Gaming prenosniki

Svojo kategorijo predstavljajo igričarski prenosniki, med katerimi imamo kar nekaj izbire. Ena možnost je na primer MSI prenosnik, ki izziva bolj priznane znamke in serije, na primer ASUS ROG. MSI prenosnik dokazuje, da je možno tudi v razmeroma kompakten prenosnik s 15-palčnim zaslonom vgraditi zmogljivo konfiguracijo, ki bo kos vsem sodobnim igram. Seveda spet ne bo šlo brez določenih kompromisov, a ti verjetno ne bodo tako hudi, da se z izbiro igričarskega prenosnika ne bi mogli sprijazniti. Še posebej zato, ker je MSI prenosnik v resnici vsestranska naprava, ki se bo odlično obnesla tudi v drugih vlogah.

Skrbno sestavljeni gaming računalniki lahko navdušijo tudi v kompaktnih dimenzijah. Najboljša opcija je resda stolp v polni velikosti, a če potrebujemo manjše dimenzije kompromisi verjetno ne bodo prehudi, bo pa tudi cena nekoliko višja.