Spletna optimizacija v samem izhodišču

Optimizacija spletne strani je pomembna naloga, ki se je pogosto lotimo prepozno. Nanjo je treba misliti že v samem začetku, pri načrtovanju in izdelavi spletišča. Takrat je namreč pravi čas za postavitev ustreznih temeljev in nastavkov za nadaljnje postopke. Izdelovanje spletne strani mora vključevati tudi optimizacijo, sicer bo to opravilo kasneje bistveno zahtevnejše in dražje.

Največ se da v začetnih fazah postoriti pri on-site optimizaciji. Gre za celo vrsto možnosti, ki se jih splača izkoristiti. Predvsem je treba dobro načrtovati samo strukturo spletne strani, ki bistveno odloča o tem, kako bodo vsebino dojemali in vrednotili iskalniki. Izdelovanje spletne strani v tej fazi pomeni predvsem oblikovanje osnovne strukture, ki bo služila kot okvir za vsebino. Poleg tega so pomembne tudi prilagoditve v zaodrju, saj na optimizacijo vpliva tudi koda, ki obiskovalcem strani ni vidna. Treba je sestaviti čisto in pregledno strukturo z urejenimi in smiselnimi naslovi, opisi in drugimi meta podatki. Povsem enako velja za frontend, kjer se vsebina dejansko prikazuje. Tako spletna optimizacija kot tudi izkušnja uporabnikov izpostavljata pomen pregledne in razumljive navigacije, ki vodi do kakovostne vsebine. Ravno pri vsebini je za optimizacijo možno storiti največ, a običajno na tem področju kasnejše prilagoditve niso posebej zahtevne. Ključna je le struktura predstavitve – naslovi, podnaslovi, paragrafi …

Nadalje pa se izdelovanje spletne strani dotika tudi off-site optimizacije. Ne sicer povsem neposredno, na nek način pa vsekakor – recimo z oblikovanjem elegantnih URL naslovov in urejanjem nujnih preusmeritev. Prav tako je smiselno upoštevati še nekatera druga načela, ki jih postavlja spletna optimizacija, veliko na primer šteje hitrost nalaganja strani, dandanes pa je povsem nujno izdelati tudi učinkovito mobilno različico spletišča, če želimo rangirati visoko. Vse to so opravila, ki jih zajema že izdelovanje spletne strani. Z dobrim delom v tej fazi bo nadaljnja optimizacija lažja in cenejša.