Skrb za kosilnico

Kosilnica je pomembna naprava, brez katere ne moremo enostavno in učinkovito pokositi niti manjše zelenice. To pomeni, da bo prišla dobra kosilnica še kako prav, ob tem pa je skoraj samoumevno, da je pametno za napravo tudi dobro skrbeti. Kakšno vzdrževanje bo potrebno, je zelo odvisno od vrste kosilnice, saj imamo na voljo veliko opcij, ki se med seboj precej razlikujejo.

Traktorske kosilnice

Za večje kmetijske površine skrbijo traktorske kosilnice, pri tem pa pridejo v poštev tudi rezervni deli za traktorje in skrb za traktor nasploh. Pogosteje so namreč potrebni rezervni deli za traktorje kot kosilnice, misliti moramo torej na več ranljivosti. Takšne kosilnice se običajno uporabljajo na večjih travnikih, na katerih verjetno ne bo posebej velikih in grozečih ovir. Življenjska doba je odvisna od vzdržljivosti in obrabe, v poštev pa pridejo tako rezervni deli za traktorje kot za same kosilnice, predvsem jermeni, kardan, noži …

BCS kosilnica

BCS kosilnice so posebej znane po tem, da ne zahtevajo veliko vzdrževanja, poleg tega pa so na voljo rezervni deli BCS, ki omogočajo zelo enostavno popravilo v primeru težav. Pravzaprav lahko ustrezni rezervni deli BCS kosilnico vrnejo med žive kar na terenu, če imamo pri sebi dele in orodje. Takšna popravila omogočajo zelo brezskrbno delo in odlično učinkovitost, predvsem pa ni treba preveč skrbeti za dobrobit kosilnice. Seveda ni pametno voziti kar preko skal ali kositi kakšnih trdoživih vsiljivcev v visoki travi, a rezervni deli BCS vsekakor močno podaljšajo življenjsko dobo kosilnice.

Vrtne kosilnice

Manjše kosilnice zahtevajo več vzdrževanja, so tudi bolj občutljive. To so kosilnice, ki jih uporabljamo predvsem na lepo urejenih in redno vzdrževanih tratah, tako da tudi niso izpostavljene večjim nevarnostim ali obremenitvam. Predvsem sodobne električne kosilnice se v tem oziru odlično izkažejo, saj ne potrebujejo omembe vrednega vzdrževanja ali servisiranja niti pri dolgoročni uporabi.