Naravna kulisa znotraj našega doma

Dandanes se ljudje vedno bolj zavedamo, koliko naš bivalni prostor vpliva na naše splošno počutje in posledično tudi zdravje. Nekdaj so ljudje večino svojega budnega časa preživeli zunaj, na prostem, kjer so bili ves čas obkroženi s prelepo naravo, ki jim je bila tako rekoč samoumevna kulisa pri vsakdanjih opravilih. Šele tedaj, ko smo ljudje začeli služiti kruh svoj kruh tudi v zaprtih prostorih in ko se je naš delavnik skrajšal na “le” osem ur na dan, smo začeli razmišljati tudi o tem, kako bi si to novo okolje, v katerem smo po novem začeli preživljati večino časa, uredili tako, da bi na naše počutje in zdravje vplivalo vsaj tako dobro kot naravna kulisa zunanjega sveta. 

Posledično ljudje pri opremljanju svojega stanovanja vedno več pozornosti in tudi denarja posvečamo notranji opremi, pri čemer pa se nam dostikrat rado zgodi, da pozabimo na tisto, kar zavzema celotno površino tlorisa našega stanovanja. Tudi najmodnejšim in najmodernejšim kosi pohištva bo njihov sijaj takoj zbledel, če jih bomo postavili na obrabljeno ali grdo talno oblogo. 

Oljen parket ali brušenje parketa?


Sploh za tiste, ki smo se odločili renovirati staro stanovanje, se velikokrat pojavi vprašanje, kaj storiti s starim parketom. Bo potrebno za lep oljen parket opraviti tudi temeljito brušenje parketa? Ravno s tem, ko parket naoljimo, se običajno lahko za dolgo časa izognemo temu, da bi bilo potrebno opraviti brušenje parketa, saj je oljen parket zelo odporen na praske in odrgnine. Kljub temu pa je treba vedeti, da oljen parket zahteva tudi nekaj več redne nege, saj ga je potrebno na vsako leto ali dve ponovno naoljiti. Vendar pa si s tem zagotovimo lep sijaj in naravni izgled lesa, kar je pri parketu običajno tisto, kar imamo najraje, saj nam v naše zaprte prostore povrne nekaj tistega, kar so naši predniki imeli navado opazovati ves dan skoraj brez prestanka.