Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije 30 % stroškov zdravljenja

Ste se kdaj vprašali, koliko bi morali plačevati za obisk zdravnika, zdravila ali pa medicinsko tehnične pripomočke, če ne bi poskrbeli za osebno zdravstveno zavarovanje? Slovenija je ena od držav, v kateri imamo ta privilegij, da je večino zdravstvenih storitev do neke mere brezplačnih. To pomeni, da obvezno zavarovanje, ki ga plačuje delodajalec, krije v povprečju 70 % stroškov, medtem ko pa moramo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami in krije 30 % vseh stroškov zdravljena.

Ne glede na to, ali smo stari ali mladi, nesreča in bolezen nikoli ne počivata, zato bi moral vsak državljan Republike Slovenije poskrbeti za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cene zdravstvenih storitev so namreč tako visoke, da si marsikdo tega niti ne more privoščiti, sploh če pride do dolgotrajnega zdravljena v bolnišnici. V tem primeru segajo stroški zdravljena tudi po več tisoč evrov, torej je v primerjavi s tem plačilo zavarovalne premije zanemarljivo majhno.

Obvezno zdravstveno zavarovanje preverite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Socialna varnost in zdravje sta vrednoti, ki sta med ljudmi vse bolj pomembni, zato je izjemno pomembno, da poskrbimo zase in svoje najbližje za primer morebitne nesreče ali bolezni. Na naše zadovoljstvo so vse zdravstvene storitve v Republiki Sloveniji zaenkrat še brezplačne, saj se krijejo iz premije obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi delodajalec, medtem ko moramo za plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poskrbeti sami.

Obveznemu zdravstvenemu zavarovanju običajno ne posvečamo velike pozornosti, saj smo z vsemi prispevki seznanjeni preko plačilne liste, ki jo dobimo s strani delodajalca. Če pa ste morda v zadnjem času pogosto menjali službo ali ste zaradi česa drugega v dvomu, lahko vaše obvezno zdravstveno zavarovaje vedno preverite tudi na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Edino, kar potrebujete, je številka vaše zdravstvene kartice, ki jo vtipkate v za to predvideno mesto.