Kako poskrbeti za zdrave zobe?

Za zdravje svojih zob seveda lahko veliko storimo sami, predvsem z vestnim čiščenjem zob in vzdrževanjem ustne higiene, pa tudi z zdravo in uravnoteženo prehrano. Ne pozabimo še na redne obiske pri zobozdravniku, tudi če gre le za kontrolne preglede.

Včasih pa moramo poseči po kakšnih bolj konkretnih ukrepih, če imamo večje težave z zobmi. Na srečo bodo skoraj vedno na voljo dobre rešitve, ki jih ponujajo zobozdravniki. Ne mislimo le na nujna zdravljenja in druge posege, temveč tudi na tiste rešitve, za katere se moramo odločiti sami.

Zobni aparat

Odličen primer je zobni aparat, ki običajno ni povsem nujen, je pa lahko v veliko korist. Nepravilno izrasli zobje ne predstavljajo nujno velike težave, zato uporaba aparata ni vedno nujna. Tako se mnogi niti ne odločijo za to opcijo in jim je kasneje morda žal. Vedno pa lahko obiščemo ortodonta in se pozanimamo o možnostih, ki jih še imamo na voljo.

Zelo verjetno je, da bo zobni aparat pomagal v praktično vsakem primeru, če bi radi nekoliko preuredili položaj nepravilno izraslih zob. To so lahko zelo elegantne rešitve, ki ponujajo odličen končni rezultat. Seveda pa moramo se moramo o možnostih čim prej pozanimati pri zobozdravniku oziroma ortodontu, ki bo pripravil zobni aparat.

Zobni vsadki

Veliko možnosti ponujajo tudi zobni vsadki, ki se uporabljajo za rekonstrukcije in nadomeščanje manjkajočih zob. Pogosto se uporabljajo pri kakšnih nujnih posegih, seveda pa imamo spet opcijo, da to možnost izkoristimo za kakšno popravilo, ki ni povsem nujno. V tem primeru je pametno poseči po vsadkih višjega kakovostnega ranga, na voljo imamo namreč široko ponudbo, ki ponuja različne učinke.

Zobni vsadki so zelo dobra rešitev za namestitev protetičnih izdelkov. Koristijo pri mnogih posegih te vrste, zato se je vsekakor pametno pozanimati, ali lahko pomagajo tudi v našem specifičnem primeru.