Namestitev defibrilatorja na javno mesto

Gotovo ni težko opaziti defibrilatorjev, ki so nameščeni na javnih mestih. To so AED oziroma avtomatski zunanji defibrilatorji, namenjeni javni rabi v primeru srčnega zastoja. Ker se srčni zastoj pojavlja dokaj pogosto, ukrepati pa je treba zelo hitro, mora biti defibrilator AED vedno v bližini, da lahko ustrezno ukrepamo.

Odgovornost za namestitev defibrilatorja na javno mesto nosi kupec, ni pa namestitev za večino javnih mest posebej predpisana. To pomeni, da so javno dostopni defibrilatorji tam postavljeni prostovoljno na javno pobudo. Ker je cena defibrilatorja lahko precejšnja finančna obremenitev, so med kupci pretežno večje ustanove, recimo občine, šole in društva, pogosto tudi podjetja.

Nakup defibrilatorja

Najprej je treba napravo seveda kupiti. Defibrilator AED ponujajo v prodajo različni proizvajalci in trgovci. Pametno je najti zanesljivega ponudnika, ki ima kakovostne defibrilatorje in prilaga tudi vse potrebne informacije. Tako izberemo za defibrilator AED ponudbo na Defibrilator.si, kjer so na voljo različni modeli kakovostnih defibrilatorjev Samaritan. 

V nakup je vedno vključena sama naprava, pričakujemo pa lahko še dodatno ponudbo. Tako je lahko tudi cena defibrilatorja v končni fazi nekoliko višja. Osnovna ponudba se začne pri okoli tisoč evrih, nato pa lahko pri uglednih ponudnikih izbiramo tudi dodatno opremo. Priloženo lahko dobimo omarico za defibrilator in standardno označevalno tablo, včasih pa lahko koristimo še razno dodatno ponudbo. Pametno je izkoristiti možnost izobraževanja oziroma usposabljanja ter rednega pregledovanja in vzdrževanja naprave. Tako bo cena defibrilatorja v končni fazi morda višja, a bomo za svoj denar dobili bistveno več.

Montaža defibrilatorja

Pri nakupu naprave v paketu z dodatno opremo lahko po navadi izberemo še montažo, kar je celovita rešitev, ki nas povsem razbremeni. Predvidimo prostor za namestitev omarice in podamo navodila ekipi, ki pride opremo montirat. Strokovnjaki bodo poskrbeli, da je defibrilator ustrezno nameščen in označen, tako bo tudi najbolj uporaben.