Kaj omogočajo mavčno kartonske plošče?

Gradbene projekte običajno zaznamujejo visoki stroški in zamudna dela. Klasična gradnja za nameček povzroči tudi velik nered in moti vsakdanji ritem bivanja ali dela v prostorih, ki se urejajo. Nič čudnega, da so veliko bolj zaželene suhomontažne rešitve, če te pridejo v poštev. Zelo veliko opcij odpirajo mavčne plošče, s katerimi lahko hitro in poceni dosežemo mnoge učinke, ki bi jih pri klasični gradnji dosegli le po dolgotrajnih in dragih delih.

Zanimiv primer so že preproste stene, ki so pri klasični gradnji sicer vse prej kot preproste. Zidane stene zahtevajo veliko dela, le težko jih postavimo v končanih prostorih, v vsakem primeru pa mora biti prostor prazen. Mavčno kartonske plošče na drugi strani omogočajo postavitev predelnih sten že v eni uri, s tem da so funkcionalnosti takšne stene za mnoge primere povsem zadostne. Resda imajo zidane stene večjo nosilnost in so zato v stanovanjih ponekod nepogrešljive, a za razmejitev prostorov so pogosto dovolj že mavčno kartonske ali kar lesene plošče.

Suhomontažno lahko izdelamo tudi estrihe, kar je nadvse priročno v primeru večjih prenov. Za suhomontažni estrih cena seveda gladko prekosi ceno istega projekta v klasični gradnji, pravzaprav mavčno kartonske plošče v tem primeru predstavljajo edino smiselno izbiro. Odvisno sicer od tega, kakšen projekt izvajamo in kaj od estriha pričakujemo. Razumljivo bo za suhomontažni estrih cena najbolj ugodna v primeru, da gre le za enostaven estrih brez posebnih dodatkov, prav lahko pa se odločimo za estrih z vgrajenimi podatkovnimi vodi in drugimi uporabnimi napeljavami, morda tudi z vgrajenimi rešitvami za talno gretje ali druge sisteme. V tem primeru bo za suhomontažni estrih cena nekoliko višja, a vseeno ugodna – mavčno kartonske plošče so kot material zelo poceni, delo pa tudi ni posebej kompleksno.

Suhomontažna dela torej omogočajo izvedbo mnogih večjih projektov, za katere bi morali sicer pri klasični gradnji vložiti bistveno več časa, truda in denarja.