Kaj storiti, če kupujete stanovanje z sobo brez oken?

Odgovor je preprost – ne kupujte ga, če ni prostor zakonsko urejen! Vsi se zavedamo velikega pomena sončne svetlobe, in kako dober vpliv ima na nas. Prav zato je skoraj smešno in predvsem neverjetno, da nekateri še vedno mislijo, da so takšna stanovanja primerna za bivanje – tudi novogradnje! Ampak tudi tukaj obstajajo določeni zakoni, ki določajo, kdaj je tak prostor primeren in kdaj ne. Če denimo dovolj svetlobe prihaja iz druge sobe in je slednji dovolj velik, je dovoljeno, da je brez oken.

Po zakonu namreč mora prostor brez oken imeti širino vsaj 1,90 metra, priporočljivo več. Prav tako je pomembno, da ta prostor ne sme biti bivalni prostor, sploh pa ne otroška soba ali spalnica. Verjeli ali ne, obstaja namreč zakon, ki določa, da mora v prostorih kjer poteka priprava hrane, kjer bivate torej spite, biti naravna svetloba. Ta pa lahko pride neposredno iz oken torej od sonca ali pa od razsvetljave, torej luči.

Nepremičnine so prav zaradi vseh teh dejavnikov lahko zelo tvegane za nakup in pomembno je, da se tega zavedate in da skušate to z preciznimi pregledi spremeniti. Pred vsakim nakupom si temeljito oglejte celotno površino nepremičnine, pozornost pa namenite predvsem električni napeljavi, kopalnici in možnosti pojava ali prikritja plesni ter kuhinji. Precenite njeno lokacijo, bližino službe, šole in bolnišnice. Ne pozabite pa tudi na razgled in svetlobo prostorov, torej njeno notranjost in pa tudi zunanjost – kako in iz česa je zgrajena. Nepremičnine so lahko morda nove, ampak to ne pomeni da nimajo napak, zato morate pri slednjih biti še toliko bolj pozorni. Morda so gradili z poceni materiali in boste imeli težave z tesnili ter ohranjanjem toplote ali hladnosti poleti. Če se boste torej za nakup vaše hiše ali stanovanja resnično zavzeli, vas nima kaj skrbeti – bodite pozorni tudi na vsa pravila in zakone za sobe brez oken, če nepremičnine slednje vsebujejo.