Kako znižati stroške najema stanovanja in prihraniti?

Obstaja več dejavnikov, ki jih lahko naredite, da bi prišli do nižje mesečne najemnine. Če že pogledate stanovanja, ki so izven večjih mestnih območij, boste kmalu opazili velike razlike v cenah najemnine. Čeprav je veliko ljudi mnenja, da morajo za lažje življenje živeti v centru mesta, to ne pomeni veliko, če si tam stanovanja ne morate privoščiti. Namesto tega si raje poglejte stanovanja v predmestjih, ki imajo še vedno primerno razdaljo do vašega dela. Razmislite pa tudi o stroških prevoza – urbana območja na splošno zahtevajo manjši proračun za prevoz, saj lahko verjetno vzamete javna prevozna sredstva ali denimo podzemno železnico, da bi prišli na svoj cilj.

Še vedno pa morate tudi tukaj upoštevati še stroške transporta – naj bodo to avtobusni ali bencin pri avtomobilu. Dobra ideja za tiste, ki si želite prihraniti pa je tudi ta, da stanujete z sostanovalcem. Delitev stroškov je veliko lažja, kot če za celotno stanovanje plačujete sami. Za to sicer predhodno potrebujete odobritev lastnika stanovanja, ampak sostanovalec lahko vsekakor zelo pripomore k manjšim mesečnim stroškom. V tem primeru torej le poskrbite, da boste imeli urejeno pisno soglasje in poravnane vse ostale obveznosti. Preverite pa tudi subvencije, kjer bo stanovanje zopet lažje pridobljivo. Tisti, ki imajo nižje dohodke lahko večkrat pridejo do ugodnih subvencij, kar lahko tudi preverite na spletnih straneh, ki vam izračunajo vaše prihodke.

Za stanovanje pa tudi ni potrebno, da je veliko in da imate dodatne sobe, ki jih nihče ne uporablja. Za začetek naj bo vaše stanovanje manjše, tako boste tudi več prihranili. Če denimo najamete stanovanje z enim ali dvema prostoroma, boste morda imeli manj prostora, a boste iz meseca v mesec prihranili ogromno denarja, ter ga z časom vložili v kaj večjega. Možnosti, s katerimi prihraniti je torej veliko, od vas pa je odvisno, če ste pripravljeni nekaj časa živeti skromneje, da boste lahko kasneje živeli v vašem sanjskem stanovanju.