Inovativni marketinški pristopi

Spletno poslovanje ni enostavno, saj gre za izredno konkurenčen trg, ki od podjetnikov zahteva veliko mero kreativnosti. Še zdaleč ni dovolj, da postavimo le spletno stran in se nadejamo dobička – treba je trdo delati, če želimo s svojim spletnim nastopom tudi uspeti. V poštev pridejo le inovativni marketinški pristopi, s katerimi prehitimo konkurenco.

Vsebinski marketing

Vse bolj se poudarja marketing s pomočjo raznih vsebin, ki je tudi zelo učinkovit. Za razliko od običajnih oglasnih sporočil in drugih promocijskih vsebin gre v tem primeru za nekoliko drugačno oglaševanje. Promocija se izvaja s pomočjo uporabnih vsebin, ki imajo določeno vrednost za prejemnika. Končni promocijski učinek je le stranski produkt, a zato nič manj učinkovit, pravzaprav lahko še bolj. Poleg tega vsebinski marketing odpira še nadaljnje možnosti za učinkovito promocijo – ena možnost je na primer viralni marketing, ki izkorišča prostovoljno množično deljenje posrečenih ali premišljeno pripravljenih promocijskih vsebin. V vsakem primeru pa je vsebinski marketing uporaben pristop, ki resda zahteva nekaj dodatnega dela pri pripravi, a zagotavlja odlične rezultate, če je pravilno izveden.

Iskalni marketing

Nekoliko bližje klasičnim promocijskim pristopom je iskalni marketing, ki pa vseeno predstavlja inovativno rešitev za spletne podjetnike. Pri spletnem poslu ne moremo mimo dejstva, da praktično vsi kupci na spletu informacije iščejo preko spletnih iskalnikov, seveda predvsem preko daleč najbolj priljubljenega iskalnika Google. Iskalni marketing izkorišča priljubljenost spletnih iskalnikov in prepričuje ciljno publiko prav v trenutku iskanja. Na različne načine je možno v tej fazi doseči širok krog potencialnih strank in jih preusmeriti na svojo spletno stran. To lahko dosežemo z optimizacijo spletne strani za iskalnike, kar pomeni, da se bo povezava do strani uvrščala višje med zadetki za relevantna iskanja, lahko pa se poslužimo tudi oglaševanja, ki ga ob rezultatih iskanj ponujajo iskalniki. Tudi iskalni marketing ima velik potencial, če se ga lotimo pravilno.