Uporaba poliuretana v vsakdanjem življenju

Poliuretan je ena najbolj uporabnih plastičnih mas. Pravzaprav gre za celo skupino polimerov, poliuretani, ki imajo lahko zelo različne lastnosti, a prav to jih dela tako neverjetne. Poliuretan tako najdemo v koleščkih rolerjev in skirojev, v podplatih čevljev, kot močna lepila brez topil, hkrati sestavlja večino pen za sedežno garnituro, veliko se uporablja kot tehnična plastika (plastične plošče, palice, bloki) za industrijske dele, našli pa bi ga še marsikje. Sam po sebi je po navadi rumeno rjavkaste barve različnih odtenkov, seveda pa se ga da tudi obarvati.

Po strukturi je poliuretan zamrežen polimer, se pravi ga sestavljajo dolge verige molekul, ki so vmes povezane z mostički, tako da same verige niso tako gibljive. Dolžina teh verig in število mostičkov ter njihov tip nato določa mehanske lastnosti poliuretana. Bolj, kot so verige povezane med sabo, večja je trdota materiala, v nasprotno smer pa je material mehkejši. V vsakem primeru pa ima vsaj malenkost gumijaste lastnosti in ravno to ga dela tako privlačnega za uporabo.

Po zgoraj naštetih lastnostih spada poliuretan v skupino termosetov. Plastičnih mas iz te skupine se ne da preoblikovati s pomočjo toplote. Pri izdelavi se tekoča mešanica nepovratno strdi v kalupu in se ne more več zmehčati. Ravno zato je poliuretan zelo primeren za izdelavo pen – ker je elastičen in obstojen, hkrati pa olajša proizvodni postopek izdelave pene.

Tudi razne plastične plošče za prekrivanje gibljivih delov so mnogokrat narejene iz poliuretana, prav tako pa tudi deli v proizvodnih linijah, razno raznih strojih in orodjih. Poleg tega so plastične plošče iz poliuretana zelo primerne kot tesnilne podlage v specialnih izdelkih, ker kombinirajo strukturno čvrstost in elastičnost, hkrati pa je poliuretan tudi odporen na večino topil in jedkih kemikalij. Tako ne preseneča, da je poliuretan eden od pomembnejših materialov za izdelavo tesnil, ki se uporabljajo v aparaturah za proizvodnjo delikatnih kemijskih spojin.