Opremljanje dvoran z zatemnilnimi elementi

V konferenčnih ali poslovnih dvoranah je ravno tako kot doma potreba po senčenju sončne svetlobe. V delu leta, ko je sonce najmočnejše, je nujno nekako zastreti okenske odprtine, vseeno pa je treba nekaj svetlobe tudi spustiti v notranjost. Tudi pozimi pride velikokrat do primera, ko sonce sveti direktno v prostor in moti ljudi, ki so v njemu. Jakost sonca v tem primeru zamenja nizki kot, pod katerim potuje sonce, zato je pozimi še večja možnost, da sonce sveti direktno v prostor.

Poleg zunanjih žaluzij, ki se jih zelo pogosto namešča na okenske odprtine tehničnih prostorov, se za ta namen največ uporabljajo lamelne zavese. Te so enostavno nameščene na zgornji okenski rob in se jih upravlja z dvema vrvicama. Z eno lahko lamelne zavese pospravimo na precej majhen del roba okna, kjer varno v kompaktnem skupku počakajo na ponovno razprtje. Z drugo vrvico, ki je v bistvu krožna verižica s PVC bunkicami, pa spreminjamo naklon lamel v spuščenem stanju. Lamele se lahko obračajo v obe smeri, tako kot se to spreminja pri žaluzijah različnih vrst. S tem lahko zelo hitro nastavimo kot lamel in tako spreminjamo prepustnost svetlobe v prostor. Lamelne zavese zato ponujajo eleganco brez primere in so zato precej razširjen tip senčil v notranjih prostorih.

Nekoliko drugačno rešitev pa predstavljajo platneni roloji z različnim faktorjem zatemnitve. Roloje delimo na več vrst: zunanji in notranji roloji, zatemnilne in prosojne variante, zaprti in odprti tipi. Nekateri roloji imajo kaseto in vodila, ki to rešitev naredijo zelo elegantno, spet drugi – sploh tisti iz cenejšega ranga – vsebujejo le z vzmetjo prednapeto rolo, ki je enostavno pritrjena na zid. Zunanji roloji so največkrat narejeni iz t.i. screen platna, ki odbija UV svetlobo in je zelo odporno zaradi svoje sestave iz steklenih vlaken.