Kosilnice za domačo uporabo

Domač vrt je prijeten kotiček, kjer posedimo ob prostih trenutkih in uživamo v malem koščku narave okoli nas. Zato se ga splača vzdrževati, saj lahko z le malo truda dobimo vrhunske rezultate, za katere je vredno malo potrpeti. Če nimamo veliko časa za ukvarjanje z rožami, je gotovo najbolje, da glavnino vrta zaseda zelenica, ob robovih pa lahko nasadimo trajno grmičevje ali pa kake druge rastline, ki jih bomo občudovali skozi vse leto.

Zelenica je po navadi srce vsakega vrta. Za dobro vzdrževano zelenico velja, da je v njej čim manj plevela, hkrati pa ne sme biti tudi praznih zaplat, kjer bi se trava sušila. Zato je travo na zelenici potrebno redno kositi. Vrtne kosilnice vseh velikosti so najbolj primerne za košnjo malih do srednje velikih vrtov, kjer imamo dostop do komposta. Mnoge vrtne kosilnice ponujajo samodejni pogon in s tem še malo olajšajo košnjo trave. V zadnjem času se veliko prodajajo tudi električne ali pa celo akumulatorske vrtne kosilnice, ki pa imajo malo manjšo avtonomijo, sploh v primerjavi z bencinskimi kosilnicami. Dobra vrtna kosilnica ima dvokraki nož, močan motor, ročico za uravnavanje plina in pa seveda koš za pobiranje pokošene trate. Le s pobiranjem trave, ki jo sproti odkosimo, bomo lahko dosegli brezhiben videz naše zelenice.

Če pa imamo za hišo večji vrt, ki zahteva več časa, pa za košnjo najbolj prav pridejo vrtni traktorji. Kot že ime pove, so vrtni traktorji večje kosilnice, ki imajo obliko manjšega traktorja, na katerem lahko sedimo. Tako je delo z njimi še bolj enostavno, ker jih ni potrebno potiskati pred seboj. Hkrati pa imajo vrtni traktorji tudi večjo širino košnje, tako da je delo z njimi bistveno hitrejše. Tudi praznenje koša lahko na vrtnih traktorjih izvedemo kar iz udobja sedeža, brez, da bi morali vstati.