Popravilo koles

Dobro kolo bo brez težav skozi dolga leta prenašalo tudi večje obremenitve. A seveda se ne moremo zanašati na to, sploh takrat ne, ko se odpravimo na kakšno daljšo turo. Pričakujemo, da nas vozilo ne bo pustilo na cedilu, saj se v nasprotnem primeru lahko znajdemo v veliki zagati. Da bi tveganje za takšne nevšečnosti kar najbolj znižali, je nujno redno vzdrževanje kolesa, pripravljeni pa moramo biti tudi na morebitna popravila.

Popravila na terenu

Mnoge težave lahko odpravimo kar na terenu, če imamo s seboj seveda primerne kose in nekaj orodja. Kolesarske trgovine prodajajo zelo priročne komplete orodja, ki se lepo podajo v kolesarsko torbico, prav tako lahko izberemo nekaj nujnih rezervnih kosov. S takšno opremo lahko zagotovimo nemoteno delovanje kolesa, pripravljeni smo tudi na primer, da pride do kakšne poškodbe ali okvare. 

Popravilo koles na terenu sicer terja tudi nekaj znanja oziroma spretnosti, a več je odvisno od opreme, ki jo imamo pri sebi. Med tiste kose, ki se izkažejo za najbolj uporabne, gotovo sodijo zračnice – če zračnico preluknjamo, bo kolo postalo neuporabno, zato moramo imeti s seboj rezervo. Lahko nosimo tudi zgolj komplet za krpanje zračnic, a samo to morda ne bo dovolj za rešitev kolesa. Vedno je seveda nujna še zračna tlačilka. Smiselno je vzeti s seboj še kak kritični kos, ki je izpostavljen velikim obremenitvam, predvsem deli zavor so bili pomembni pred prihodom zavor na diskih. 

Druga popravila

Seveda se popravilo koles ne opravlja le na terenu. Še bolje je namreč, da to delo zaupamo strokovnjakom, ki jih najdemo v profesionalnih servisih. Ti lahko poskrbijo za vzdrževanje kolesa in za kakšna večja popravila, še posebej dobrodošle so njihove storitve v primeru, da imamo opravka s kakšnimi posebej zahtevnimi težavami. Servis najdemo v mnogih kolesarskih centrih in trgovinah, največ sreče bo v večjih mestih.