Osnovna oprema za dober spanec

Če želimo dobro spati, se moramo seveda primerno opremiti. Pomembno je predvsem to, da imamo na voljo udobno ležišče, a s tem se zbirka obvezne opreme še ne konča. Prav tako moramo imeti na ležišču namreč kakovostno posteljnino, nepogrešljiva pa je še blazina oziroma vzglavnik. Le tako si lahko obetamo dobrega spanca.

Ležišče

Pri ležišču izberemo potrebno dimenzijo in trdoto, so pa na voljo različne izvedbe, ki prinašajo svoje prednosti in slabosti. Pozorni smo še na to, da pri dimenzijah ne zagrešimo kakšnih napak, ležišču pa mora ustrezati tudi posteljnina – 140×200 je recimo velikost vzmetnice za francoske postelje, medtem ko posteljnina 140×200 odgovarja enojnim posteljam, saj se nanaša na velikost odeje. 

Čeprav imamo pri izbiri ležišča na voljo celo vrsto možnosti, se je treba osredotočiti le na tiste kose, ki bodo na dolgi rok res lahko zagotovili zadovoljstvo. Ni nujno, da bodo to kakšni dražji kosi, a gotovo se je pametno izogibati najcenejšim vzmetnicam.

Posteljnina

Za dober spanec je posteljnina zelo pomembna, saj ravno ta poskrbi za udobje, ko ležemo v posteljo. Gotovo želimo biti med spanjem v stiku s prijaznimi in mehkimi materiali, zato izberemo kakovostno posteljnino, ki ima poleg tega tudi druge naloge. Pri posteljnini pazimo na dimenzije, kar smo že omenili – posteljnina 140×200 ni namenjena večjim posteljam s temi merami, temveč odgovarja enojnim posteljam, ki po širini sicer merijo 90 ali 100 cm.

Vzglavnik

Na koncu si omembe gotovo zasluži še vzglavnik oziroma blazina. To je nepogrešljiv kos opreme za vse, ki se želijo izogniti bolečinam in celo dolgoročnim zdravstvenim težavam. Blazina namreč podpira hrbtenico in omogoča zdravo spanje, s tem seveda vpliva tudi na kakovost spanca in na počutje naslednje jutro. Gre za enega izmed najpomembnejših elementov spalnične opreme, zato pri izbiri ne smemo sklepati kompromisov ali pa skopariti.