Zanesljivo delovanje toplotnih črpalk

Zanesljivost je pri ogrevalnem sistemu ključnega pomena, saj si ne moremo privoščiti okvar ali poškodb v trenutku, ko ogrevanje najbolj potrebujemo. Toplotne črpalke sicer slovijo po zanesljivem delovanju, a vseeno moramo za to najprej poskrbeti sami – že v izhodišču uporabimo kakovostno napravo, ki je pravilno vgrajena, nato pa skrbimo tudi za primerno uporabo v skladu z navodili in omejitvami proizvajalca. Na dolgi rok pride v poštev predvsem servis toplotnih črpalk, ki zagotavlja brezhibno delovanje pri vseh običajnih izzivih.

Seveda moramo zagotoviti odlično delovanje celotnega sistema. Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima v tem oziru nekaj manj dela, medtem ko imamo pri ogrevanju prostorov opravka še z grelnimi elementi in dodatno napeljavo, vsak element v sistemu pa seveda odloča o tem, v kolikšni meri se lahko na ogrevanje sploh zanesemo. Sicer mora biti tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo dobro pripravljena na svoje delo in tudi v tem primeru mora biti sistem ustrezno zasnovan, a več kot imamo različnih elementov, več pozornosti bo zahtevala pravilna uporaba sistema in vzdrževanje na dolgi rok. V izhodišču je pomembno predvsem to, da izberemo ustrezno opremo. V tem oziru so vse črpalke enake, toplotna črpalka za sanitarno vodo je lahko enaka kot tista, ki skrbi izključno za ogrevanje prostorov, treba pa je imeti v mislih vse zahteve, s katerimi se bo oprema soočala. 

Z vzpostavitvijo ustreznega sistema je edina odgovornost na dolgi rok servis toplotnih črpalk. Tega nikakor ne smemo zanemariti, saj se lahko zgodi, da si s tem nakopljemo nepotrebne težave in visoke stroške. Ker je servis toplotnih črpalk na dolgi rok edini znaten strošek obratovanja takšnega sistema, želijo mnogi uporabniki na tem področju kak evro prihraniti, kar pa ni pametno. Splača se investirati v redno vzdrževanje in po potrebi tudi servisiranje sistema, saj lahko le tako na dolgi rok najbolje izkoristimo učinkovitost toplotnih črpalk.