Statistika v izobraževalnih programih

Skozi šolanje se že od osnovne šole naprej srečujemo z različnimi učnimi predmeti, ki zahtevajo pri učenju veliko prilagodljivosti. Tako pride tudi statistika na vrsto že zelo kmalu, običajno v zaključnih razredih osnovne šole, ko se s temeljnimi koncepti statistike srečamo pri pouku matematike. Znanje se obnovi in nadgradi v srednji šoli, nato pa se lahko s statistiko srečamo tudi pri študiju. Na višjih stopnjah postane statistika bistveno bolj zahtevna, morda prav zato, ker pred tem nikoli ne nastopa samostojno in ji ne posvečamo veliko pozornosti. Morda bodo potrebne inštrukcije ali druga oblika učne pomoči, gotovo pa bo treba dobro osvojiti temeljne koncepte na tem področju.

Glede na to, kako zahtevna je univerzitetna statistika, inštrukcije niso povsem nerealna opcija. Po tej rešitvi posegajo predvsem študentje, ki imajo statistiko vključeno v študijski program, ki sicer ni vezan na to naravoslovno vejo. S statistiko se srečujemo v sklopu različnih študijskih programov, zelo izrazita je recimo pri študiju psihologije, ekonomije, tudi pri raznih pedagoških programih, managementu, poslovnih vedah … Ne gre torej le za naravoslovne smeri, kjer se pričakuje, da bo velikega poudarka deležna tudi statistika. Inštrukcije so zato pogosto prilagojene študentom, ki se spoznavajo s statistiko s takšnega zornega kota.

Seveda pa so lahko inštrukcije statistike zelo dobrodošle tudi za tiste, ki se tem vsebinam posvečajo v okviru naravoslovnega programa. Takšne najdemo na različnih fakultetah, na voljo imamo tudi študijske programe, pri katerih je temelj prav statistika. Inštrukcije so v tem primeru nekoliko bolj poglobljene in obsežne, saj je treba predelati nekaj več vsebine. Gotovo je za takšen primer smiselno poiskati zelo dobrega inštruktorja, saj je prav od tega odvisno, kako uspešne bodo inštrukcije. Običajno si ne moremo privoščiti kompromisov, saj se na inštruktorja zanesemo, da nas bo dobro pripravil na izzive, ki nas čakajo pri študiju.