Patentiranje je zapletene postopek

Napredek in izumi nas spremljajo na vseh področjih znanosti in v različnih gospodarskih panogah, zato je patentiranje tovrstnih izumov zelo pogosto. Nekateri mislijo, da se patentirajo zgolj mehanski izdelki, ampak to ne drži. Najpomembnejši pogoj patentiranja je, da gre za izume, ki so popolnoma novi in se do začetka postopka patentiranja niso še nikjer pojavili. Zato je pred postopkom pametno preveriti, ali določen izdelek morda že kje obstaja, za kar je potrebna temeljita analiza.

Patentiranje je zelo zelo zapletene postopek, zato se ga je potrebno lotiti preudarno. Začne se z vložitvijo prijave na Uradu za intelektualno lastnino, pri čemer je potrebno predložiti celotno prijavno dokumentacijo in plačati vse potrebne pristojbine. Patentni dokument se izda šele 18 mesecev po prejemu prijave in objavi patentne prijave. Ker je pred patentiranjem potrebnih veliko analiz in raziskav trga, si je priporočljivo poiskati pomoč patentnega zastopnika, ki vas bo vodil skozi celoten postopek.

Registracija blagovne znamke v Sloveniji je postopek, ki se ga je potrebno lotiti preudarno

Celoten postopek registracije blagovne znamke od vlagatelja ne zahteva le veliko truda in časa, ampak predstavlja tudi velik finančni zalogaj. V to je vključena celotna priprava koncepta, oblikovanje celotne podobe znamke in še mnogo drugega. Ko je prijava znamke enkrat vložena, je naknadno ne moremo več spreminjati in dopolnjevati, zato mora registracija blagovne znamke v Sloveniji potekati načrtovano in preudarno.

Ob prijavi znamke je potrebno natančno določiti podobo znamke in tudi njen obseg zaščite, še pred tem pa je potrebno preveriti, če se ta znamka morda že ne uporablja. Registracija blagovne znamke v Sloveniji v najboljšem primeru, če je vloga popolna, poteka 6 do 8 mesecev od vložitve prijave. Ker si napak praktično ne smemo privoščiti in da celoten postopek poteka nemoteno, si je priporočljivo poiskati ustrezno strokovno pomoč, ki nam je danes dostopna na spletu.