Toplotne črpalke različnih vrst

Kakovostna oprema za ogrevanje doma ima mnoge odlike, ki nam neposredno koristijo pri uporabi na dolgi rok. Vsak ogrevalni sistem ima svoje prednosti, zaradi katerih so različne opcije precej priljubljene. Težko pa najdemo tiste možnosti, ki bi ponujale res celovit komplet odlik, ne da bi morali sprejemati kakšne velike kompromise.

Najboljšo kombinacijo prednosti ponujajo toplotne črpalke, še posebej če smo pripravljeni spoznati različne tipe, ki odgovarjajo na različne potrebe uporabnikov. Čisto možno je, da bomo med temi možnostmi našli tisto, ki ponuja idealno rešitev za naš primer – učinkovito in varčno ogrevanje, ki bo tudi v mrzli zimi zmogljivo in povsem zanesljivo.

Toplotna črpalka zemlja voda

Če govorimo o idealnih kombinacijah dobrodošlih lastnosti, potem je toplotna črpalka zemlja voda gotovo prva, ki si zasluži omembe. Gre namreč za vsestransko črpalko, ki prepriča širok spekter uporabnikov. Ta črpalka je zelo zmogljiva in lahko sama poganja ogrevalni sistem stanovanja, hkrati pa je še vedno dokaj enostavna za vgradnjo in poceni za nakup. Energijo pridobiva iz zemlje, kar pove že njen naziv. To pa pomeni, da zahteva toplotna črpalka zemlja voda vgradnjo podzemnih kolektorjev, potrebujemo seveda tudi nekaj prostora ob hiši, kjer bo zemlja zbirala toploto sonca.

Vsekakor je toplotna črpalka zemlja voda zelo dobra ideja, če imamo ustrezne pogoje za namestitev podzemnih kolektorjev. Ponuja celovito rešitev za ogrevanje stanovanja in sanitarne vode.

Druge izvedbe

Najdemo seveda tudi toplotne črpalke drugih vrst. Za najbolj enostavno in najcenejšo varianto velja izvedba zrak voda, ki črpa energijo za ogrevanje iz ozračja. Potrebujemo le kompaktno zunanjo enoto, ta črpalka nato deluje podobno kot klima. Za zahtevnejše uporabnike pa pridejo v poštev zmogljivejše toplotne črpalke, to so črpalke tipa voda voda – energijo pridobivajo iz tople podzemne vode, tako da lahko zelo zanesljivo ogrevajo tudi večje prostore ob zelo nizkih zimskih temperaturah.