Dolgoročna uporaba projektorja

Projektorje in ostalo projekcijsko opremo uporabljamo za različne namene, tako pa je izpostavljena tudi različnim obremenitvam in obrabi. Ker gre za dokaj drago in včasih tudi precej občutljivo opremo, se splača zanjo dobro skrbeti. Veliko lahko za to storimo že v izhodišču, s premišljeno izbiro projektorja, pa tudi na dolgi rok, predvsem z ustrezno uporabo, vestnim čiščenjem in vzdrževanjem ter tudi uporabo določene dodatne opreme.

Dodatna oprema za najboljšo izkušnjo

Če želimo biti s projektorjem na dolgi rok zadovoljni, mora biti uporaba kar se da enostavna in prijetna. V poštev pridejo nosilci za projektorje, ki prav pri redni uporabi še posebej izstopajo s svojimi funkcionalnostmi. Najbolj uporabni so nosilci za projektorje tam, kjer napravo tudi pogosto premikamo in prilagajamo, saj je to na dobrem nosilcu zelo enostavno. A po drugi strani ravno na ta način zagotavljamo tudi stabilnost in zanesljivost, zato so nosilci za projektorje elegantna in učinkovita rešitev tudi tam, kjer je projektor trajno nameščen na svoje mesto.

Vzdrževanje projektorja

Zadovoljstvo na dolgi rok seveda lahko pričakujemo le, če za projektor dobro skrbimo in naprava res deluje brezhibno skozi celotno življenjsko dobo. Pogosto zahtevajo pozornost predvsem žarnice za projektor, ki jih je treba menjati in jih moramo posebej kupiti – http://www.centerprojekcije.si/slo/artikli/cat/56/pod/67/. To velja pri starejših modelih, ki delujejo na ta način, medtem ko mnogi novejši projektorji že uporabljajo LED osvetlitev. Žarnice za projektor so še vedno povsem dobra rešitev, predvsem pri cenejših modelih, a zavedati se moramo, da na dolgi rok te naprave zahtevajo nekaj več vzdrževanja in prinašajo tudi dodatne stroške. Ne bo pa treba žarnic menjati kar naprej, vseeno imajo dokaj dolgo življenjsko dobo. Praviloma žarnice za projektor lahko zdržijo kakšnih 10.000 ur v varčnem načinu delovanja, pa tudi slabše žarnice pri zahtevni uporabi lahko ponudijo nekaj tisoč ur delovanja. Zamenjavo žarnic dopolnimo še z rednim čiščenjem in vzdrževanjem.