Vzdrževanje zavornega sistema in drugih ključnih delov avtomobila

Za varno vožnjo in dobro izkušnjo v avtomobilu je treba poskrbeti za redno vzdrževanje nekaterih ključnih sistemov. Posebne pozornosti si zaslužijo predvsem tisti sistemi, ki neposredno skrbijo za varnost voznika in potnikov. Izpostavili bi lahko cel kup takšnih sistemov in vrsto opravil, ki pridejo v poštev. Izstopata recimo menjava gum in menjava zavornih ploščic, pa tudi drugim sistemom namenimo dovolj pozornosti, saj bomo le tako lahko vozili varno in brezskrbno. Na srečo za vse te obveznosti dobro poskrbijo serviserji, ki nudijo celovit servis vozila.

Menjava zavornih ploščic

Zavorni sistem je vsekakor v veliki meri odgovoren za to, da lahko varno vozimo po cesti. To pomeni, da mora biti vedno v brezhibnem stanju in pripravljen na delovanje, torej ga moramo tudi ustrezno vzdrževati. Vzdrževanje zavornega sistema vključuje več različnih posegov, med najbolj značilnimi je menjava zavornih ploščic.

Pri delovanju zavornega sistema imajo prav zavorne plošče ključno nalogo, saj ustvarjajo sile, potrebne za zaustavitev koles vozila. To seveda pomeni, da se ploščice tudi obrabljajo, sploh pri rednem zaviranju pri višjih hitrostih, takrat nastanejo pri trenju tudi višje temperature. Menjava zavornih ploščic je lahko zato precej pogosta, a o tem naj odločajo serviserji po pregledu avtomobila. Sami lahko hitro ugotovimo, da bo menjava kmalu potrebna, ko zaznamo spremembe v učinkovitosti zaviranja, a te spremembe so postopne in zelo majhne, tako da se težave morda ne bomo pravočasno zavedeli. 

Preventiva za zavorni sistem

Menjava zavornih ploščic je potrebna v primeru obrabe, obrabo pa seveda lahko tudi preprečimo oziroma omilimo. To ne pomeni, da se izogibamo zaviranju, temveč smo pozorni predvsem na pravilno zaviranje v ustreznih situacijah. S prilagojenim režimom vožnje lahko zmanjšamo obremenitve zavornega sistema, prav tako je možno zavirati z motorjem. Preventiva pa gotovo vključuje tudi redne obiske pri serviserju, ki bo znal pravočasno prepoznati morebitne težave z zavorami.