Učinkovita obdelava domače zelenice

Prostor okoli hiše je smiselno ohraniti v optimalni formi, tako glede izgleda kot drugih dejavnikov. Odvisno seveda, za kaj nameravamo te površine uporabljati. Če se ukvarjamo z obdelavo domačih zelenih površin, bomo morali veliko pozornosti posvetiti tudi opremi, ki se je pri tem poslužujemo. Odlična izbira so vsestranske kosilnice, ki lahko kar same opravijo veliko dela na domači zelenici.

Kosilnice mulčerji

Veliko prednosti ponujajo kosilnice, ki imajo funkcijo sekljanja odpadne trave, to pa nato kot gnojilo vračajo na trato. To so kosilnice mulčerji, ki so dandanes zelo razširjene in cenovno dostopne. Seveda ne pridejo v poštev kar na vsaki zelenici, a pogosto so za domače uporabnike najboljša možnost. Trave ni treba posebej gnojiti, poleg tega tudi ni treba čistiti odpadne trave in drugega materiala, ki ostane za kosilnico pri košenju. Poleg tega so te kosilnice na voljo v različnih izvedbah, ki ponujajo tudi različne funkcionalnosti. Kosilnice mulčerji so pogosto del večjih naprav, modra kar sedežne kosilnice ali vrtnega traktorja, saj gre le za dodatno funkcijo, ki ponuja dobrodošel rezultat pri obdelavi domače zelenice.

Napredna oprema

Če se poslužujemo napredne opreme, imamo seveda nekaj več skrbi pri izbiri in uporabi teh pripomočkov. Hitro pridejo v poštev recimo kardani, ki omogočajo uporabo razne mehanizacije na domači zelenici. Kosilnice mulčerji v osnovni izvedbi še ne potrebujejo posebnih dodatkov, mehanizem pa je dokaj enostavno zasnovan. Kardani omogočajo veliko razširljivost, a dodajo tudi kompleksnost, ki je lahko šibka točka. Z običajnim traktorjem vsekakor lahko storimo več pri obdelavi površin, a moramo hkrati skrbeti tudi za več morebitnih ranljivosti, tudi stroški vzdrževanja in sploh nakupa opreme so višji. Poleg tega morajo biti kardani in drugi kosi vedno na voljo. Za mnoge uporabnike je bolj privlačna enostavnost, ki jo ponuja osnovna oprema, če le so funkcionalnosti zadostne. Za obdelavo domače zelenice je običajno dovolj že osnovna vrtna kosilnica.